null Beeld

Margje: “Een feestje? Ik heb altijd een smoes”

Na 7 ‘vette jaren’ is het tijd om af te vallen. Onze eigen ‘Bridget Jones’ Margje deelt iedere maandag haar ervaringen.

Redactie Libelle.nl

December is een maand vol eten. Via de pepernoten, marsepein en chocoladeletters rol je zo door richting de volle tafels bij het kerstdiner en de oliebollen van Oud en Nieuw. Daarna is het opeens klaar met alle vet en zoetigheid. Januari staat namelijk bol van goede voornemens, slanke recepten en allerlei diëten. Dat vinden we blijkbaar slechts een week of vijf interessant, want in februari liggen de winkels weer vol met Valentijnschocolade en paaseitjes in 326 smaken en zijn de recepten in tijdschriften veranderd van slanke salades naar calorierijke chocoladecakes en met spijs gevulde krentenbroden.

Van feestje naar feestje

Vanaf februari gaan we gewoon weer van feestje naar feestje. Via de Valentijnschocolade en de chocolade paaseitjes rollen we door naar het paasbrood dat met Pinksteren gewoon pinksterbrood heet en vieren we Koningsdag en Bevrijdingsdag met oranjebitter en andere snacks voordat we weer elke week in onze tuinen staan te barbecuen en meters stokbrood met kruidenboter wegwerken. Die eerste vijf gezonde weken van het jaar zijn we dan al lang weer vergeten.

Vijftig jaar vol feestjes

Ik moet mijn pogingen tot afvallen helaas wat langer volhouden dan vijf weken. Langer dan vijf maanden zelfs. Sterker nog, langer dan vijf jaar ook nog eens. Eigenlijk hoop ik dat ik het nog wel een jaar of vijftig moet volhouden. Want als dat zo is, dan word ik in ieder geval heel oud. Mijn beide oma’s werden 93 jaar. Als ik ook zo oud mag worden, dan heb ik dus nog bijna vijftig jaar vol feestjes voor de boeg. Niet alleen kerstdiners en Oud-en-Nieuw-feestjes, maar ook verjaardagen van mijzelf, mijn lief, de kinderen, onze familie en vrienden, buurtborrels, BBQ’s, kerstdiners, werkuitjes en allerlei festiviteiten en etentjes om welke reden dan ook.

Mijn favoriete smoes

Mijn smoes van “Hé, ik ben op een feestje, nu mag ik lekker genieten van alle snacks en zoetigheden” gaat gewoon niet meer op als ik bedenk hoeveel feestjes er nog in mijn leven zullen voorkomen. Mijn andere favoriete smoes is: “Ik drink niet, ik eet mijn calorieën liever”. Ik drink namelijk bijna nooit alcohol. In de kroeg kies ik altijd thee, water of cola light. Terwijl mijn vrienden honderden calorieën binnen krijgen door hun biertjes en glazen wijn, geniet ik van de bitterballen en tortillachipjes, onderwijl uitroepend dat ik mijn calorieën dus liever eet dan drink.

Smoesmomenten

Al die feestjes lijken, nu ik er eens over nadenk, eigenlijk vooral smoesmomenten om mezelf te laten gaan. Ik moet maar eens een nieuwe gezonde manier van feestjes vieren leren vinden. Of wil iemand misschien even een caloriearme bitterbal of no-fat paprikachips uitvinden? Daarvoor verdien je dan wat mij betreft een Nobelprijs!

Weegschaalbekentenis; min drie ons. Dat patatje zoerfleisch met carnaval had ik waarschijnlijk beter niet kunnen doen. Maar (*smoesalert aan*) ik moest toch iets eten tussen al die spa blauw door?

null Beeld

Meer weten? Margje zit ook op Facebook en heeft een eigen site.

Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden