null Beeld

Margje vindt zichzelf knapper op selfies dan op gewone foto’s

Margje vindt zichzelf het mooist op selfies. Ze schrikt dan ook altijd een beetje als ze gewone foto's van zichzelf terugziet. "In mijn hoofd zag ik er op het moment van fotograferen namelijk een stuk leuker uit."

Susan Dalstra

Tijdens een groepssessie moesten we allemaal zeggen wat we mooi vonden aan onszelf. Ik denk daar normaal niet zo over na. Het gekke is, ik vind mezelf niet echt lelijk, maar mooi is wel weer het andere uiterste. Hoewel ik echt zonder problemen de stad inga, presentaties geef, groepsgesprekken begeleid, naakt door een sauna huppel (nou ja, huppelen doe ik daar niet echt, gewoon lopen wel), of op het toneel sta, en me dus heus niet schaam voor mezelf, wist ik niet zo goed op te noemen wat ik nou mooi vond aan mezelf.

Ik kwam niet veel verder dan "mijn haar".

En eigenlijk was (is) dat best wel weinig.

Later bedacht ik dat ik ook nog had kunnen zeggen "mijn selfies en mijn zelfbeeld". Want op de een of andere manier kan ik altijd best mooie selfies van mezelf maken. Op die selfies (en in mijn hoofd) zie ik er altijd net ietsjes leuker, mooier en knapper uit dan ik in real life ben.

Als ik mezelf terugzie op gewone foto's schrik ik altijd een beetje. In mijn hoofd zag ik er op het moment van fotograferen namelijk altijd stukken leuker uit. De gewone foto's vertellen altijd een iets minder mooie werkelijkheid.

Ik denk mijzelf doorgaans dus net iets leuker en mooier dan ik ben. Best een fijne eigenschap eigenlijk. Dat helpt misschien ook wel om al die dingen die ik doe zonder gene te doen. Of om me niet dagelijks druk te maken over mijn lelijke tenen, mijn appelbuik en massieve bovenarmen. Ik heb wel wat beters te doen namelijk. Leven bijvoorbeeld. Zolang ik geen gewone foto's van mezelf zie, ben ik wel tevreden. Of zolang ik alleen maar naar selfiefoto's kijk dus. Want daarop sta ik altijd op mijn best.

Zo nu en dan grapte ik online en offline dat het eigenlijk het beste zou zijn als iedereen voortaan alleen nog maar selfies van mij zou zien. "Eigenlijk zouden jullie me altijd gewoon vanaf deze hoogte en in deze hoek moeten bekijken", opperde ik nadat ik complimenten op een profielfoto met een selfie kreeg, "omdat jullie me dan op mijn best zien". Toen ik dat weer een keer zo zei, antwoordde een lieve wijze vrouw; "Maar Margje, zo zien we jou al. Zo kijken we al naar jou. Iedereen die jou goed kent, ziet alleen maar het mooie van jou, ziet jou alleen maar op deze manier".

Daar denk ik nog wel eens aan terug. Als ik soms wel eens schrik van een foto waarop ik een dikke oude dame zie die mij voor moet stellen. Dan denk ik aan die mooie woorden. En dan kijk ik met iets meer compassie naar mezelf. Het mooiste aan mij? Mijn lieve, leuke en mooie vriend(inn)en. Mooi toch?!

null Beeld

Na 7 ‘vette jaren’ is het tijd om af te vallen. Onze eigen ‘Bridget Jones’ Margje deelt hier haar ervaringen. Meer weten? Margje zit ook op Facebook en heeft een eigen site.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden