Lucinda Riley Beeld ANP
Lucinda RileyBeeld ANP

Lucinda Riley

Margriet interviewde onlangs Lucinda Riley: “Haar sprankelende persoonlijkheid spatte van het scherm af”

Auteur Lucinda Riley, bekend van de Zeven Zussen-reeks, maakte in april tijdens een interview met journalist Margriet de Groot bekend dat er een nieuw deel aan zat te komen. Amper twee maanden later overleed ze. Margriet vertelt in deze column hoe het was om de legendarische schrijfster te interviewen.

Margriet de GrootANP

Of ik Lucinda Riley wil interviewen voor Libelle? Yes! Die vrouw is een fenomeen. Ze schrijft heerlijke boeken, heeft behoorlijk wat ups en downs gekend en heeft in haar eentje zo’n beetje de dreigende ontlezing een halt toegeroepen. Wat zou het gaaf zijn om haar uitgebreid te spreken. Liefst natuurlijk bij haar thuis op de bank of aan de keukentafel zodat ik zoveel mogelijk van de magie kan opvangen.

Intiem skypen

Corona gooit roet in het eten. Een thuisbezoek is uitgesloten. Skypen kan wel. En wonderlijk genoeg blijkt dat heel intiem uit te pakken. Lucinda ontvangt niet vanachter haar bureau, maar zit relaxed opgekruld tegen het hoofdeinde van haar bed. De plek waar ze al haar boeken dicteert. In haar hand een drinkbeker met rietje waar ze regelmatig een sip van neemt.

Halverwege ons gesprek draait ze spontaan het scherm om en biedt me een rondje door haar slaapvertrek. De grote openhaard tegenover het bed, de boekenkasten en de vorig jaar aangeschafte stoelen die inmiddels bijna versleten ogen omdat haar zeven (stief)kinderen en aanhang tijdens de corona tijd voor elk wissewasje binnen kwamen ploffen. Ze zucht theatraal maar de twinkeling in haar ogen verraadt dat ze het stiekem helemaal niet erg vond om zo vaak gestoord te worden.

Geheim

Ze komt sowieso stralend en energiek over. Popelt om me iets te vertellen wat eigenlijk nog geheim moet blijven. Begint over iets anders. Aarzelt en bezweert me dan dat ik het voorlopig voor me moet houden maar; tada, het is nog niet afgelopen met de Zeven Zusters. Er komt nog een achtste deel!

Dat was 8 april. Twee maanden later krijg ik een bericht van haar uitgever. Lucinda Riley is overleden. Ik krijg onmiddellijk kippenvel. En herlees het bericht keer op keer. Het is niet te bevatten. In gedachten neem ik ons gesprek nog eens door. Had ik iets kunnen vermoeden? Schemerde er verdriet door in haar stem, oogopslag of houding?

Integendeel. Haar sprankelende persoonlijkheid spatte van het scherm af. Ze had ook zoveel om naar uit te kijken en zich op te verheugen. Toch moest ze toen al hebben geweten dat ze niet heel veel tijd meer had. Dat beseffende maakt het extra bijzonder dat ze iets van haar kostbare tijd via mij met haar lezeressen wilde delen. Een royaal gebaar van een opmerkelijke, krachtige vrouw.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden