null Beeld

Maria (36) heeft spijt van haar verbroken relatie

Maria werd verliefd op een andere man. Halsoverkop verliet ze haar partner Jan. Nu heeft ze spijt... 

“Het is bijna een jaar geleden dat ik halsoverkop ben vertrokken uit mijn relatie. Ik ben absoluut niet trots op de manier waarop en twijfel zelfs of ik er wel goed aan heb gedaan. Nu ik terugkijk, lijken al mijn ergernissen onbelangrijk en heb ik spijt dat ik niet eerder eerlijk ben geweest over mijn emoties. Ik durfde het niet, uit angst mijn vriend te kwetsen, maar uiteindelijk kwets je iemand veel meer door niets te zeggen.”

Levensgenieter

“Al zeker 1,5 jaar voelde ik me ongelukkig in onze relatie. Jan en ik waren 8 jaar samen en ons leven kabbelde. Er waren geen noemenswaardige ruzies, ook omdat we allebei graag conflicten mijden. Maar er zaten me wel dingen dwars. Vooral de manier waarop Jan met geld omging. Hij is een echte levensgenieter. Aan sparen doet hij niet en qua werk hopt hij van de ene naar de andere baan. Juist omdat ik wel hard werk en serieus omga met geld, ergerde ik me aan zijn gedrag. Ook dronk hij liever een biertje met zijn vrienden in een café of met mij op een terras, dan dat hij verre reizen wilde maken. Steeds vaker ergerde ik me aan zijn flierefluiterigheid en ik stond op het punt om hem eens goed de waarheid te zeggen, toen zijn vader ernstig ziek werd. Alvleesklierkanker. De vooruitzichten waren slecht en Jan had al mijn steun nodig. Dit was niet het moment om met mijn vuist op tafel te slaan of bij hem weg te gaan. Maar nadat mijn schoonvader was overleden en Jan rouwde om zijn vader, kon ik het ook niet over mijn hart verkrijgen het uit te maken.”

Ik werd verliefd

“Een half jaar na het overlijden liep ik op een feest tegen een man aan. Type snelle macho, reislustig, in bezit van een gave lease-auto en met een aversie tegen alles dat met alcohol te maken had. Ik vond hem avontuurlijk en raakte onder de indruk van zijn charmes. Ik hield hem bewust op afstand, maar hoe erger ik hem afwees, des te meer moeite deed hij voor mij. Ik merkte dat ik verliefd werd. Na 8 jaar werd ik weer gezien. Er was iemand die veel interesse in mij had. Eén avond heb ik stiekem met hem afgesproken, waarbij ik op het laatst met hem heb gezoend. Maar daar schrok ik zo van dat ik hard hollend naar huis ben gerend. Eenmaal thuis voelde ik me een walgelijk mens. Hoe kon ik met een ander zoenen terwijl ik een vriend had? Ik kreeg last van kramp op mijn borst en was misselijk. Ik kon niet langer naast Jan in bed liggen terwijl ik hem zojuist had bedrogen. Dus toen hij uit zijn werk kwam, heb ik hem plotsklaps medegedeeld dat ik weg zou gaan om na te denken over ons. Hij schrok en begon te huilen. Hij had dit niet aan zien komen. Hij bleef maar zeggen hoe leuk we het hadden en dat hij het allemaal niet snapte. We waren toch gelukkig? Ik had geen logische verklaring, kon niets meer zeggen dan dat ik het niet meer wist en vertrok. Dat ik met een ander had gezoend, vertelde ik hem pas later. Met die man is het nooit iets geworden. Ik kwam er al snel achter dat hij te avontuurlijk voor mij was.”

Met mezelf aan de slag

“Die nacht ben ik naar een vriendin gegaan. De bedoeling was om afstand te nemen. Om als het ware het kussen van onze relatie uit te schudden en te kijken welke veren er neerdaalden. Dat heb ik ook gedaan. Ik ben de afgelopen maanden met mezelf aan de slag gegaan en naarmate ik de balans opmaakte, ontdekte ik dat ik steeds meer hunkerde naar het leven met Jan. Naar het leven bij de dag en het genieten van kleine dingen. Blijkbaar voel ik me toch veel meer thuis bij die levensinstelling dan ik altijd dacht. Ik waardeer nu ook pas hoe trouw en liefdevol Jan was. Maar hem dat vertellen heeft geen zin. Jan heeft een nieuwe vriendin, het is waarschijnlijk al te laat. Wat rest is spijt, spijt dat ik zo’n leuke vent bij het vuilnis heb gezet.”

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Interview: Joan Makenbach. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden