Mariekes ex wil hun kinderen niet meer zien:
Mariekes ex wil hun kinderen niet meer zien: "Ze vroegen vaak naar hem"Beeld iStock

Mariekes ex wil hun kinderen niet meer zien: "Ze vroegen vaak naar hem”

Iedereen heeft een verhaal. Groots en meeslepend of juist klein en ontroerend. De ex van Marieke wil zijn kinderen niet meer zien. “Ik probeer te bedenken of er al aanwijzingen waren dat hij zijn kinderen zou verstoten.”

Marieke (39): ”Dat een man zijn vrouw in de steek laat, kan ik begrijpen, al heb ik er veel moeite mee nu het mijzelf is overkomen. Maar dat een vader zijn kinderen niet meer wil zien na een scheiding, daar kan ik echt niet bij. En toch zit ik hier in huis met een zoon van zeven en een dochter van negen die hun vader niet meer zien. Hoe moet je zoiets uitleggen?”

Aanwijzingen

”Ik lig nachten wakker terwijl ik probeer te bedenken of er ergens in het verleden al aanwijzingen waren dat mijn man zijn eigen kinderen zou verstoten. Ik bekijk foto’s van mijn man met de kinderen als baby in zijn armen en ik zie een stralende vader. Ik bekijk vakantiefoto’s en ik zie een man die lachend met zijn kinderen de zee in rent. Nergens, nergens iets wat wijst op wat er nu aan de hand is.”

Totaal onverwacht

“We waren getrouwd, ik dacht dat we gelukkig waren en kreeg totaal onverwacht te horen dat hij een vriendin had en bij ons weg zou gaan. Ik moest het maar aan de kinderen vertellen. Ik heb gezegd wat moeders in zo’n geval tegen hun kinderen zeggen: papa en mama zijn geen vriendjes meer, maar dat heeft niets met jullie te maken. Papa houdt nog net zo veel van jullie en dat zal hij altijd blijven doen. Ze waren overstuur en in tranen, maar ze geloofden wel wat ik zei.”

Van de aardbodem verdwenen

”Alleen: hun papa liet niks meer van zich horen. Hij belde niet. Hij maakte geen afspraken met ze. Het leek alsof hij van de aardbodem was verdwenen. Via een advocaat werd de scheiding geregeld. En via gezamenlijke kennissen hoorde ik dat zijn vriendin al met een dikke buik rondliep toen hij nog bij ons woonde.”

Leegte

”In het begin vroegen de kinderen vaak naar hem. Dat was verdrietig en pijnlijk, maar eigenlijk is het nog erger dat ze nu helemaal niet meer over hem praten. Op de verjaardag van mijn zoon kwam er een briefkaart met voorgedrukt ‘gefeliciteerd’ erop. Mijn zoon schoof de kaart opzij en mijn hart brak toen ik de uitdrukking op zijn gezicht zag. Ik probeer een moeder en een vader tegelijk te zijn, maar natuurlijk kan ik dat niet. Daarvoor is de leegte die ik moet opvullen te groot.”

Interview: Tineke Beishuizen. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden