Vrouwen Beeld Getty Images
VrouwenBeeld Getty Images

PREMIUM

Marije (54): “Ik geneer me dood als er weer zo’n bezorgbus voor de deur staat”

Iedereen heeft een verhaal. Groots en meeslepend of juist klein en ontroerend. Deze week vertelt Marije (54) over haar ervaringen met bestelbusjes.

Tineke BeishuizenGetty Images

Marije (54): “Mijn man en ik wonen al jaren in het centrum van een oud stadje, in een smalle, kronkelige straat met eeuwenoude huisjes. Ik vind het een feest om in zo’n straatje te wonen. Dat er auto’s geparkeerd staan is jammer, maar begrijpelijk. Het betekent alleen wel dat de straat nog smaller is en dat ik van mijn fiets moet afstappen als er een auto langskomt. Dat ging altijd goed, tot corona. In één week tijd werd ik twee keer bijna aangereden door een bestelbusje dat veel te hard door het straatje reed. De bestuurder keek naar de huisnummers in plaats van naar de weg. Ik kreeg een flinke tik van zijn buitenspiegel, maar ik denk dat hij het niet eens in de gaten had. Het was mijn eerste kennismaking met een pakketbezorger en er kwamen er meer.

Steeds vaker scheurde er zo’n busje door onze straat. Het leek wel alsof iedereen alleen nog maar online kocht. Na de pandemie werd het een stuk minder, maar evengoed zijn er nog altijd veel mensen die het makkelijk vinden als spullen thuis worden bezorgd. Mijn man is een van die mensen. Die speciale shampoo van hem die hij alleen maar in de grote stad kan kopen, laat hij thuisbezorgen. Net als die aftershave. Voor wijn gaat hij ook al niet meer naar de winkel. ‘Ik heb het gemak ontdekt’, zegt hij zelf. Maar ik geneer me elke keer als zo’n busje bij ons voor de deur stopt en daarmee de straat blokkeert. Ik heb alles geprobeerd om hem te laten inzien hoe asociaal ik het vind als mensen die best naar een winkel kunnen gaan, tóch online spullen kopen. Dat hij bij elke bestelling meewerkt aan de uitstoot van zo’n rotbusje. Dat hij bijdraagt aan de verkeersonveiligheid. Dat hij de winkeliers in onze omgeving moet steunen door bij hen te blijven kopen. Niets helpt. Mijn grote angst is dat er flitsbezorging in ons stadje komt, want ik weet één ding zeker: mijn man zal de eerste zijn die iets binnen tien minuten thuisbezorgd wil hebben.”

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden