Marion Rikken (71) zet zich in voor kansloze honden en zwerfdieren in het buitenland: “Een nest puppy’s wordt zó uit de auto gegooid”

null Beeld Petronellanitta
Beeld Petronellanitta

STerke vrouwen die hun Energie inzetten voor Resultaat, dat zijn Libelle Sterren. Tien weken lang zet Libelle een STER in het zonnetje die zich inzet voor het welzijn van dieren. Vanaf 27 oktober is het mogelijk om via libelle.nl/ster te stemmen op de vrouw die jij ziet als dé Libelle STER 2022. De winnares ontvangt een speciaal ontworpen wisselster.

Merel BronsPetronellanitta

Deze week kandidaat 8:

Marion Rikken (71) zet zich met Stichting AAI in voor de adoptie van kansloze honden in het buitenland en voor de opvang van zwerfdieren in verschillende landen.

“Op vakantie zag ik op een Grieks strand dat een paar mannen een verwaarloosde hond tussen de rotsen in gooiden, de verdrinkingsdood tegemoet. Ik wilde er achteraan springen, maar de zee was te woest. Ik voelde me zó machteloos. Daarna ontdekte ik dat er een Nederlandse vrouw is die zich hardmaakt voor verwaarloosde dieren in het buitenland: Lydia Staschik. We besloten onze krachten te bundelen en in 1997 is Stichting AAI (Animal Association International) opgericht, waarmee we dieren helpen in Italië, Roemenië en Griekenland. We organiseren sterilisatieprojecten, maar we halen ook honden naar Nederland. Dan kijken we goed naar de aard van de hond en of er een match is met de nieuwe thuisplek. Omdat we de opvang waarmee wij samenwerken goed kennen, brengen we hier alleen honden onder die sociaal genoeg zijn. Honden met gedragsproblemen en zieke honden blijven in de opvang. Zij kunnen via Stichting AAI wel financieel worden geadopteerd.

null Beeld

Ik ben voor onze projecten veel in het buitenland geweest en heb gezien hoe schrijnend de situatie van de honden vaak is. Ze liggen uitgemergeld aan een ketting, worden totaal verwaarloosd. Nesten met puppy’s worden verdronken of uit de auto gegooid. Het heeft vaak met de cultuur te maken dat er anders wordt gekeken naar ‘huisdieren’. Ze hebben een functie als waakhond of worden op een andere manier als gebruiksartikel behandeld. Een puppy wordt bijvoorbeeld aangeschaft voor een kind dat zo’n klein hondje schattig vindt, maar wordt later op straat gezet. Net als hele nestjes, omdat de eigenaar niet wil dat een hond gesteriliseerd wordt. Met sterilisatieprojecten proberen we het aantal zwerfhonden terug te dringen. Voorlichting aan de lokale bevolking vinden wij en de asielhouders daar erg belangrijk.

Mijn man en ik hebben zelf twee honden geadopteerd uit Goa, India, waar we een groot sterilisatieproject ondersteunen. De ene is nu tien jaar, de andere vijftien. Het zijn waanzinnig lieve beesten, ik ben blij dat ik ze een beter leven kon bieden. Elke hond verdient een gouden mand. We hebben dat inmiddels aan duizenden honden kunnen geven.”
stichtingaai.nl

Volgende week:

Elfi Skaric is vrijwilliger bij de egelopvang.

Styling: Ronald Huisinga, Roos Louwers (assistentie). | Haar en make-up: Miranda Ademi, Carmen Zomers Agency. M.m.v. Mango (jurk), COS (riem), Nolten (schoenen)

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden