null Beeld

Marjolijn (48) koestert haar vriendschappen

Marjolijn heeft 4 totaal verschillende vriendinnen uit verschillende fasen van haar leven en besloot ze aan elkaar voor te stellen. 

Elselien van Dieren

"Ik heb 4 vriendinnen, en voor mij voelen ze alle 4 als ‘mijn beste vriendin.’ Elke maand komen we bij elkaar en dan praten en lachen we met elkaar. Soms huilen we, de laatste keer toen een van de vriendinnen haar man verloren had. We verschillen nogal in leeftijd, en dat komt omdat ik ze in verschillende periodes in mijn leven ontmoet heb. De enige die net zo oud is als ik, is mijn hartsvriendin van de kleuterschool. Ze was mijn buurmeisje, de enige van de vriendinnen die mijn ouders goed heeft gekend. En dat is zo speciaal, want als enig kind heb ik niemand anders om herinneringen mee op te halen."

Daar in dat huisje

"Een andere vriendin hield ik over aan mijn eerste kantoorbaantje. We gingen tussen de middag samen lunchen of koffiedrinken op een terrasje. We hadden genoeg plezier om het saaie werk een beetje goed te maken, en ze is me nog steeds zo dierbaar. Dan is er de oudere buurvrouw naast wie ik woonde toen ik nog getrouwd was. Daar, in dat huisje, kreeg ik mijn 2 kinderen. Ik was er zo gelukkig en later ook zo diep ongelukkig toen mijn man verliefd werd op een ander. In die vreselijke tijd was zij mijn steun en toeverlaat. Hoe vaak ik niet bij haar heb uitgehuild! Altijd stond ze voor me klaar, maar ze praatte nooit met me mee. Ik heb het aan haar te danken dat ik uiteindelijk toch weer goed met mijn man om kan gaan, doordat ze mij liet inzien dat hij niet alleen maar de onverschillige, keiharde ellendeling was die ik in hem zag."

Bezoekvriendin

"En dan is er de vriendin die 12 jaar ouder is dan ik en die ik ontmoette als ik mijn dementerende moeder bezocht in het verzorgingshuis. Zij kwam daar voor haar man, die haar niet eens meer herkende, en toch zat ze elke dag naast hem en praatte ze tegen hem alsof hij alles wat ze zei kon begrijpen. Daar, tijdens die bezoeken, zijn we vriendinnen geworden, en toen haar man overleden was, zijn wij dat gebleven. Jaren geleden kwam ik op het idee de vrouwen in mijn leven bij elkaar te brengen en dat werkte zo goed dat ze onderling ook vriendin zijn geworden. Als ik denk aan wat het leven mij aan moois heeft gebracht, dan staan zij bovenaan, vlak onder mijn kinderen."

BEKIJK OOK: Mooi: Carola vertelt over dat intieme geluksmoment dat ze beleefde met haar zwangere, allerbeste vriendin.

LEES OOK:

Wil je niets meer missen van Libelle? Neem een abonnement op het blad. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 8 nummers voor slechts € 19,95.

Interview: Tineke Beishuizen. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden