PREMIUMMaatschappij & cultuur

Marjon (30) over haar eetstoornis: “Mensen denken vaak: dik zijn is je eigen schuld”

null Beeld Petronellanitta
Beeld Petronellanitta

Marjon Melissen (30) is herstellende van een eetstoornis. Onder andere via stichting Dikke Vinger zet ze zich in voor acceptatie van dikke mensen.

Krista IzelaarPetronellanitta

“Zolang ik héél goed voor mezelf zorg en lief voor mezelf ben, lukt het me tegenwoordig om het monstertje van mijn eetstoornis te negeren. Het monstertje dat tijdens een eetbui op mijn schouder zit en in mijn oor fluistert dat ik zo veel mogelijk moet eten. Snoep, chips, koekjes, drop, alles door elkaar. Het was van jongs af aan mijn manier om emoties tijdelijk uit te schakelen. Mijn lichaamsbeeld was verschrikkelijk slecht. Ik vond mijn lijf lelijk en dat werd gevoed door de buitenwereld: ‘Ga eerst maar eens afvallen, anders vind je nooit een vent.’ Ik was mezelf altijd aan het bewijzen, deed tegen iedereen extra vrolijk en aardig.

Eetstoornis

Tweeënhalf jaar geleden ben ik in therapie gegaan voor mijn binge eating disorder. Over mijn proces post ik op Instagram, waarop ik inmiddels ook een foto van mezelf in bikini durf te posten. Heel bevrijdend. Mijn boodschap: ik ben dik, maar wil ook gewoon genieten van de zomer. Langzaam begin ik te accepteren dat mijn lichaam waarschijnlijk nooit aan de norm gaat voldoen, ook al eet ik nu gezond en beweeg ik veel – juíst de vele diëten hebben er mede voor gezorgd dat ik dikker ben geworden.

Eigen schuld

Uit onderzoeken is gebleken dat het stigma rondom dik zijn schadelijker is dan dik zijn zelf. Het vooroordeel is: dik zijn is je eigen schuld, dikke mensen leven ongezond. De waarheid is veel genuanceerder. Door die vooroordelen worden dikke mensen minder serieus genomen bij de dokter, hebben ze minder kansen op de arbeidsmarkt, verdienen minder. Mensen worden zo vaak gereduceerd tot één kenmerk: datgene wat zichtbaar is. Terwijl ik net als iedereen dromen en doelen heb en gewoon als volwaardig persoon wil worden gezien.”

Volg Marjon op Instagram: @mijnbeduit, of Stichting Dikke Vinger.

Styling: Maartje Bodt | Haar en make-up: Astrid Timmer | M.m.v. Love Stories (kimono), Zinzi (top), Yesta (broek), Samsøe Samsøe (sandalettes)

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden