Marjon viel 50 kilo af: “Ik ben van maat 52 naar 46 gegaan”

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Vorig jaar september woog Marjon (44) 126 kilo. Door een maagverkleining viel ze 50 kilo af. Ze krijgt regelmatig negatieve reacties. “Mensen denken er te makkelijk over, maar ook na een maagverkleining blijft afvallen hard werken.”

Annemieke RiesebosGetty Images

“Twee jaar deed ik er alles aan om af te vallen: vier keer per week sporten, shakes, een diëtiste... Ik probeerde van alles, maar niets hielp. Meer dan 2 kilo viel ik niet af. Ik zat er zo doorheen, er moest iets drastisch gebeuren.”

Buiten adem

“Ik heb mijn huisarts gevraagd of ik voor een maagverkleining in aanmerking kwam. Die sprong een gat in de lucht omdat ik het zelf voorstelde. Ik had al een hele tijd een veel te hoge bloeddruk en zat tegen suikerziekte aan. Mijn conditie was slecht, als ik de trap opliep was ik bovenaan helemaal buiten adem. Na een rondje boodschappen doen kwam ik helemaal kapot weer thuis. Waarschuwingen van mijn lichaam dat het zo echt niet langer kon. Ik woog 126 kilo bij een lengte van 1.65 meter. Ik wist dat ik niet heel oud zou worden als ik zo doorging.”

Nul zelfvertrouwen

“Voor de operatie had ik niet alleen een slechte gezondheid en conditie, ik voelde me ook heel onzeker over mijn lijf. Mijn zelfvertrouwen was echt nul. Een foto van mezelf plaatsen op Facebook durfde ik niet. Het klinkt erg, maar ik vond dat ik er uit zag als een vet varkentje. Ik heb dan ook bijna alleen maar selfies. Nu durf ik mijn hele lichaam te laten zien op foto’s. Ik ben trots op mezelf én op het feit dat ik een gastric bypass heb laten doen. Ik schaam me er niet voor, ook al krijg ik regelmatig negatieve reacties. Er wordt gewoon gezegd: ‘had je dat niet zonder maagverkleining kunnen doen?’ Ze vinden het ‘lekker makkelijk’, ‘lui’ of zeggen ‘zo kan ik het ook’. Ik probeer het me niet aan te trekken en gewoon open antwoord te geven op dat soort opmerkingen en vragen. Ik heb twee jaar geprobeerd om af te vallen zonder maagverkleining. Dat is me niet gelukt en ik zag dit als enige oplossing.”

Heftige ingreep

“Mensen die zeggen dat het lekker makkelijk is om af te vallen door een maagverkleining denken er veel te licht over. Het is een heftige ingreep en na de operatie moet je het toch echt zelf doen. Ik kreeg vijf gaten in mijn buik en die littekens gaan nooit weg. Ook is er altijd risico op complicaties. De eerste twee weken na de operatie mocht ik alleen koud, vloeibaar voedsel en de rest van mijn leven kan ik maar heel weinig eten.”

Kindermenu

“Mijn maag is nu net zo groot als een kiwi. Een normale maag is zo’n zes tot acht keer groter. Ik ben dus heel snel vol. Waar ik vroeger een hele zak chips verorberde, kan ik nu maar een of twee stukjes nemen en dan zit ik vol. Eet ik toch meer, dan word ik ziek. Dan spuug ik alles eruit, krijg buikpijn of diarree. Suikerrijke producten eet ik helemaal niet meer. Ik heb er ook geen behoefte aan, op wat suiker in mijn koffie na. Ik drink alleen in de ochtend een kopje koffie, de rest van de dag thee en water. Koolzuur mag ik niet; dat kan ervoor zorgen dat mijn maag langzaam gaat uitzetten en weer groter wordt. Eigenlijk zou ik ’s ochtends moeten ontbijten met een broodje, maar vaak heb ik geen trek. In de avond eet ik iets kleins, een ‘kindermenu’.”

“Ik weeg nu 75 kilo. Nog 5 kilo en dan zit ik op mijn streefgewicht. Misschien te veel gevraagd, maar ik heb al zoveel doelen behaald, dit lukt me ook nog wel. Ik ben ontzettend trots op mezelf. Ik voel me zoveel fitter, loop ’s avonds 10 tot 15 kilometer en kan weer de trap op rennen. Mijn bloeddruk is goed en suikerziekte is in de verste verte niet te bekennen. Ook is mijn zelfvertrouwen terug. Waar ik eerder kleding kocht in maat 52, kan ik nu maat 46 aan. Dat alles geeft zo’n heerlijk gevoel.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden