null Beeld

PREMIUMColumn van de redactie

Marleen: “Boeken zijn mijn eerste en nog steeds grote liefde”

Marleen Koolmees (54) is redactiemanager en moeder van Lutein (19) en Pia (17). Ze woont samen met Ernst.

Marleen Koolmees

Eerste liefde

Volgens mijn moeder zei ik als kleuter al: “Mama, als ik straks kan lezen, dan kan ik lekker met een boekje in een hoekje gaan zitten, hè?” Zodra het kon, ging ik naar de bibliotheek, maar ik las zo veel en zo snel dat ik regelmatig een paar weken niets mocht lenen. Ze waren nogal streng daar. Gelukkig was er de boekenvoorraad van mijn vader, die niet per se aan pedagogisch verantwoorde lectuur deed. Uit zijn ouderlijk huis kwamen stápels ongeëmancipeerde jongensboeken, immer bevolkt door mannen van stavast: Pim Pandoer, Piloot Paul en Sla je er doorheen Kees! Als tegenwicht las ik mijn moeders jeugdboeken over Pitty die zich door zes kostschooljaren heen sloeg en natuurlijk, natuurlijk, Black Beauty. Dat ik Nederlands ben gaan studeren en bij Libelle belandde, klopt dus als een zwerende vinger (nee, niet als een bus. Die kan helemaal niet kloppen, die slúit).

O, het genot van helemaal verdwijnen in een boek. Dan denk ik overdag opeens: ik hoop maar dat het wat beter gaat met Serenata. Na wat gemijmer over haar realiseer ik me dan met een schok dat ik helemaal geen Serenata ken, maar dat zij de hoofdpersoon is in een verhaal dat ik op dat moment lees (De weg van de meeste weerstand van Lionel Shriver). Dat de Boekenweek die op 9 april begint als thema Eerste liefde heeft, dat vier Nederlandse auteurs speciaal voor Libelle een prachtige brief over hun eerste liefde schreven en dat boeken mijn eerste en nog steeds grote liefde zijn: het sluit allemaal als een bus. En we leefden nog allemaal lang en gelukkig. Einde.

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden