null Beeld

Columnvan de redactie

Marleen: ‘‘Ik heb gemengde gevoelens als het om verzamelen gaat’’

Marleen Koolmees (54) is redactiemanager en moeder van Lutein (19) en Pia (16). Ze woont samen met Ernst.

“Tuurlijk, dankzij verzamelaars zijn ongetwijfeld de meest bijzondere en interessante spullen gered van de ondergang en in een museum terechtgekomen. Helemaal mee eens. Maar vaker is zo’n collectie vooral leuk voor de verzamelaar. En wat moet je uiteindelijk met al die spullen? Ik vind dat lastig.

Ooit verzamelde mijn vader – per ongeluk eigenlijk en gelukkig betrof het een kortstondige bevlieging – antieke strijkijzers. Dat was toen een interieurdingetje. Ze schoven steeds meer uit het zicht om na zijn overlijden in een doos in de schuur te belanden. Daar staan ze nog, te wachten tot de prijs van oud ijzer stijgt of totdat ik de doos aan de straat zet. De kans daarop wordt met de dag groter.

Mijn moeder is veel beter in rücksichtslos opruimen, dus die heeft al lang geleden haar eveneens per ongeluk ontstane verzameling eendjes met het grofvuil meegegeven. Voor mijn zus en mij was het wel jarenlang een dankbare aanleiding om een eendje als aardigheidje mee te nemen: “Voor je verzameling, mam.” Misschien is dat wel het nut van iets verzamelen: dan hoeven mensen niet zo lang na te denken over een cadeau.

Mijn oplossing om met mijn gemengde gevoelens ten opzichte van verzamelen om te gaan is simpel. Ik maak, mits ze aan wat strenge criteria voldoen, een uitzondering voor twee dingen die ik dagelijks gebruik: geborduurde tafelkleden en aardewerken schalen. Soms komen er vlekken in het kleed die er niet meer uit gaan, of zelfs een gat door het vele gebruik. Een schaal valt kapot of krijgt een barst. En dan ga ik op reis en vind ik een nieuwe schaal of nieuw kleed. Voor bij de verzameling.

null Beeld

Volgende week in Libelle:

Mijn moeder is een hoarder

Vanaf 2 september ligt de nieuwe Libelle in de winkel en is de dag ervoor al digitaal te lezen!

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden