Marleen – Oorlog in Cambodja

Laat de honden waken door Madeleine Thien

Libelle Admin

Waar het over gaat: Op een dag verdwijnt Janies collega van zijn werk. Zij vermoedt dat hij op zoek gaat naar zijn broer, die al 30 jaar vermist is in Cambodja.

De eerste zin: Op 29 november 2005 liep mijn vriend dr. Hiroji Matsui om 7.29 uur ’s avonds het Centrum voor Hersenonderzoek in Montreal uit.

Waardering: 9

Het is bijna te veel, de ellende die in het boek wordt beschreven. Het gaat over families die uiteen worden gereten door de soldaten van de Rode Khmer. Jongens vaak nog, die hun geweren amper kunnen vasthouden en in de kern vast goede mensen zijn, maar door het systeem (‘Vertrouw niemand, zelfs je moeder kan je verraden’) zo beschadigd zijn dat ze bijna geen mensen meer zijn. Heel wreed, heel gruwelijk. Zeer tragisch. In Cambodja zijn in de periode dat de Rode Khmer aan het bewind was miljoenen mensen verdwenen en vermoord.

Verhongeren in het kamp

Laat de honden waken is het levensverhaal van Janie, Cambodjaanse, die in de jaren zeventig achtereenvolgens haar ouders en haar broer verloor. Als elfjarig meisje wist ze te ontsnappen naar Vietnam en van daaruit kwam ze terecht in Canada. Het verhaal speelt in het heden, maar steeds zijn er flashbacks naar Janies kindertijd. Het bijna verhongeren in de kampen, de kinderarbeid, de vlucht door de jungle. De mensen die spoorloos verdwijnen.

Leeft hij nog?

Het verhaal laat zien wat oorlog met mensen doet. Hoe sommigen hun hart en hun ziel verliezen, en verder leven als levende doden. Janie verliest alles, maar behoudt haar leven. Pas dertig jaar later, als haar collega verdwijnt, stort ze in en beginnen de nachtmerries. Steeds is er de fluisterstem van de hoop: zou Hiroji’s broer misschien tóch nog leven? Zou het kunnen dat je een verlorene na zo’n lange tijd terugvindt? Of wil hij zich misschien niet laten vinden? Een zeer aangrijpend boek. Maar óók hoopvol: de hoofdpersonen in Laat de honden waken willen dat de wereld beter wordt. Ik geef een 9.

Wil jij kans maken op 1 van de 15 exemplaren? Vul het winformulier in en maak kans. Deze actie loopt tot en met 17 juni.
Deze actie is verlopen.

Laat de honden waken

Madeleine Thien

Bezige Bij

255 pagina’s

ISBN 978 90 234 6828 8

€ 19,90

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden