Marleen – Ze stopt met vrijen

Waar het over gaat: Als een Franse journaliste besluit een tijdje te stoppen met seks, krijgt ze de hele wereld over zich heen.

Libelle Admin

Zin door Sophie Fontanel

De eerste zin: Gedurende een lange periode, die ik liever niet in de tijd wil plaatsen of in jaren wil uitdrukken, heb ik bewust geen seksueel leven gehad, wat misschien wel de meest vergaande vorm van verzet is die je je in onze tijd kunt voorstellen.

Waardering: 9

Je staat er misschien niet zo bij stil, maar let deze dag eens op hoeveel seksuele signalen er op je worden afgevuurd. Door billboards (blootborstige vrouwen), op televisie, op internet (je klikt zó door naar een betaalde site met opwindende filmpjes). Alles lijkt van de vroege ochtend tot de late avond om seks te draaien. De Franse journaliste Sophie Fontanel was het op een dag zat. Ze besloot een periode te stoppen met seks.

Leven zonder seks?

In de kleine roman Zin beschrijft ze in korte hoofdstukjes hoe ze tot deze beslissing kwam (‘Ik kon er niet meer tegen vastgepakt en door elkaar geschud te worden. Ik kon er niet meer tegen met me te laten sollen. Ik had te vaak ja gezegd. Ik had mijn lichaam, dat om rust vroeg, veronachtzaamd.’), hoe ze de stille periode zelf ervaarde (‘Het was rijk en paste perfect bij me,’) en hoe haar vrienden en kennissen reageerden op haar besluit. De vrienden zijn terstond in de war: leven zonder seks? Dat kán niet! Geen seks hebben is zo’n beetje het grootste taboe dat er bestaat. En als je daar zelf voor kiest, moet je gek zijn.

Beter dan 50 tinten

Ik vind het een dapper, zeer interessant en beeldschoon geschreven relaas. Een wijs boek. Sophie schrijft zacht en mooi, maar haar boodschap is hard: ze wordt afgewezen. Voor gek verklaard, beschimpt. Het is een nadenkertje. Het roept vragen op als: hoe handel je zelf? Ben je seksueel autonoom of dans je naar de pijpen van je partner of de verwachtingen van de maatschappij? Ik snap dat 50 tinten grijs honderdduizenden exemplaren verkoopt, maar eigenlijk zou iedereen dít moeten lezen. Veel beter. Ik geef een 9.

Wil jij kans maken op 1 van de 15 exemplaren? Vul het winformulier in en maak kans. Deze actie loopt tot en met 26 augustus 2012.

Deze actie is afgelopen

Zin

Sophie Fontanel

Artemis & Co

128 pagina’s

ISBN 978 90 472 0278 3

€ 13,95

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden