null Beeld Petronellanitta
Beeld Petronellanitta

PREMIUM

Marleen Zwartkruis: “Per keer halen we wel zeven kliko’s afval uit het water”

STerke vrouwen die hun Energie inzetten voor Resultaat. Dat zijn Libelle Sterren. Tien weken lang zet Libelle een STER in het zonnetje die zich inzet voor een groener, schoner én mooier Nederland. Vanaf 28 oktober is het mogelijk om via libelle.nl/ster te stemmen op de vrouw die u ziet als dé Libelle STER van 2021. De winnares ontvangt een speciaal ontworpen wisselster.

Merel BronsPetronellanitta

Kandidaat 2:

Marleen Zwartkruis (55, communicatieprofessional) vist met SUPmission vanaf haar sup afval uit de Haarlemse grachten.

“Een vriendin van me deed aan suppen. Dat is staand peddelen op een soort surfplank, heel goed voor je balans. Het viel haar op hoeveel afval er in het water dreef, vooral tijdens de lockdownperiode. ‘Kunnen we daar niet wat aan doen’, opperde ze. Ik heb een groen hart, ik heb jaren bij Greenpeace gewerkt. Ik vind het belangrijk om de wereld een beetje mooier en schoner te maken. Voor onszelf, maar ook voor onze kinderen en kleinkinderen. En ik hou van aanpakken. Samen bedachten we een plan: als we nou eens met een groep gingen suppen om dat afval uit het water te halen?”

null Beeld

Kratje op je surfplank

“We vroegen er nog drie anderen bij om ons met het plan te helpen. Kratjes voor het afval kregen we via een supermarktketen, prikkers via de afvalverwerking, sups konden we lenen van een verhuurbedrijf en een van ons had een bootje waarmee we de suppers konden begeleiden. Toen we op Facebook ons eerste SUPmission-evenement aanmaakten, zaten we in no time vol. Met een groep suppers trokken we door de stad. Kratje op de voorkant van je plank en verzamelen maar. In het water vallen was er nauwelijks bij, want suppen bleek helemaal niet moeilijk. Ik had het zelf ook nog nooit gedaan, maar het ging me goed af.”

Van blikjes tot fietswielen

“Toen ik al die suppers om me heen in actie zag komen, voelde ik me zo trots als een pauw. Inmiddels hebben we het al tien keer gedaan. Ik ben elke keer verbaasd als ik zie wat we allemaal uit het water halen. Van blikjes, flesjes en voetballen tot schoenen en fietswielen en heel veel peuken. Per missie hebben we wel zeven kliko’s vol. Dat afval zou anders in de zee terecht zijn gekomen, want daar komen de Haarlemse wateren op uit.”

Duimpje omhoog

“Afval inzamelen is natuurlijk goed, maar het is ook goed om mensen bewust te maken. Zo van: ruim je eigen zooi eens op. Ik denk dat we dit signaal geven door onze acties. We krijgen vanaf de kade vaak opgestoken duimen.”
supmission.org

Volgende week: Ellen van Bodegom mobiliseert haar buren om een geveltuin aan te leggen.

  • Styling, haar en make-up: Ronald Huisinga. Styling-assistentie: Juriaan Huijbregts. M.m.v. G-star (jumpsuit), Massimo Dutti (T-shirt), Nolten (schoenen)
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden