PREMIUMInterview

Mart: “Ik laat haar nog weleens zitten met eten”

null Beeld Ellen van Bennekom
Beeld Ellen van Bennekom

De Leidse volkszanger Mart Hoogkamer (23) werd in recordtempo een bekende Nederlander, maar hij blijft er vrij nuchter onder. En anders zorgt zijn moeder Diana (45) daar wel voor.

Jessica van ZantenEllen van Bennekom

Liefhebbers van het levenslied kennen hem al langer, want Mart stond op z’n tiende al naast René Froger in het GelreDome voor de finale van het programma Kinderen zingen met sterren. Anderen kennen hem weer van zijn finaleplekken in Holland’s got talent en Topper gezocht! Maar sinds zijn zomerhit Ik ga zwemmen is heel Nederland fan van Mart.

Hoe is het om opeens zo bekend te zijn?

Mart: “Als jochie wist ik al dat ik dit wilde en ik heb ook altijd gedacht dat het me zou lukken. Maar ik had nooit gedacht dat het zo snel zou gaan. Ik ben vrij nuchter, ik loop niet naast mijn schoenen. En als ik dat wel doe, heb ik een moeder die me een klap op mijn achterhoofd geeft en zegt dat ik heel snel normaal moet doen. Die bekendheid is soms wel lastig. Ik kan niet meer normaal over straat. Mensen verwachten dat je altijd op de foto gaat, ook al ben je gezellig met vrienden. Ach, ik heb hier zelf voor gekozen, dit is mijn leven.”

Hoe is het voor jou, Diana?

Diana: “Mensen vragen altijd of ik trots op hem ben. Ja, maar dat ben ik op allebei mijn kinderen. Het maakt mij niet uit wat ze doen. Voor mij is hij gewoon Mart. Hij moet zichzelf blijven, eerlijk en oprecht, dat is voor mij het belangrijkste.”

Hoe is jullie band?

M: “Ik weet niet wat ik zonder mijn moedertje zou moeten. Ze doet elke dag nog alles voor me, ook al woon ik op mezelf. Ik heb er nog weleens een handje van om haar te laten zitten met eten. Dan denk ik: waarom doe ik dat nou? Het is niet dat ik het expres doe.”
D: “Het is meestal na een optreden, dan vergeet hij het gewoon.”

Voel je je dan schuldig?

M: “Já! Soms denk ik: wat loopt ze nou te zeuren? Eet je goed? Ja, mam, ik eet goed. Slaap je goed? Ja mam, ik slaap goed. Natuurlijk weet ik dat ze het goed bedoelt. Dan zegt ze: wacht maar totdat je zelf kinderen hebt, dan snap je het.”
D: “Hij heeft nu natuurlijk ook zijn vriendin Jennifer. Dat geeft me iets meer rust. Maar hij blijft toch altijd mijn kleine jongen.”

Maak je je zorgen?

D: “Nou, soms denkt hij alleen aan zijn fans. Laatst had hij een longontsteking en toen zei hij: ‘Ja, maar de fans…’ En dan zeg ik: ja, Mart, jij ben míjn kind, nu even aan jezelf denken.”
M: “Dat vind ik moeilijk. Ik leg de lat heel hoog voor mezelf, daarmee ben ik zo ver gekomen, tegelijk is het ook mijn grootste valkuil.”

null Beeld

Ben je niet bang voor een burn-out?

M: “Ik denk wel van mezelf dat ik heel veel aankan, misschien te veel, en dat is gebleken. Nu gaat het weer goed met me, maar ik heb een maand gas terug moeten nemen. Ik wilde de fans, maar ook de mensen om me heen niet teleurstellen. Zij werken keihard voor me.”
D: “Ik zei nog dat die mensen het echt wel snappen, maar hij wil maar door.”
M: “Ik wil altijd presteren. Dat zit erin gebakken vanaf het moment dat ik op mijn zesde een microfoon in mijn hand kreeg. Als het dan niet gaat, dan is dat best frustrerend.”
D: “Zingen is ook je uitlaatklep.”
M: “Mijn alles.”

Mart schreef het nummer Mijn liefste mama voor je. Hoe reageerde je toen je het voor het eerst hoorde?

D: “Ik moest alleen maar huilen. Het is toch een bewijs dat ik word gewaardeerd en dat hij nog steeds erg blij met me is, haha.”
M: “Ook al vergeet ik soms aan te schuiven bij het avondeten.”

Laat je die waardering ook op andere manieren blijken?

M: “Nee, eigenlijk nooit.”

Maar je voelt het wel?

In koor: “Jawel!”
M: “Mijn moeder mag alles van me en ik zal haar met alles helpen. Dat is denk ik mijn manier om te laten zien dat ik heel veel van haar hou.”
D: “Mart is overbezorgd naar mij toe.”
M: “Ik vind dat ze echt te veel voor anderen doet, ze wil iedereen helpen en geruststellen. En ik vind dat ze meer aan zichzelf moet denken. Want wie staan er voor haar klaar als het slecht met haar gaat? Gelukkig is dat nog nooit gebeurd, want zo lang mijn broertje en ik er zijn, heeft ze niemand nodig.”

Heeft-ie gelijk?

D: “Ja, haha! Hij heeft gelijk.”
M: “Maar ze doet er niets mee.”
D: “Zolang je iemand kan helpen. Ooit heb je misschien zelf ook iemand nodig. Mart heeft gelijk, wie zorgt er dan voor jou?”

Jullie zorgen in ieder geval voor elkaar

M: “Dat sowieso. Zolang we elkaar hebben, is het goed.”

null Beeld

Voor de documentaire Van vader op zoon zijn jullie tweeënhalf jaar gevolgd door een cameraploeg bij jullie thuis. Hoe was dat?

D: “In het begin was het wennen, maar het werd een automatisme. Als de jongens binnenkwamen, zette ik een bak koffie en ging ik verder met mijn eigen dingen.”

Maar je leven ligt wel onder een vergrootglas

D: “Ze mogen van mij alles weten.”
M: “Mijn moeder is daar vrij nuchter in. Recht is recht, krom is krom. Zo ben ik ook opgevoed.”

Aan het eind van de documentaire zien we dat je ouders uit elkaar zijn.

M: “Iedereen wil zijn ouders het liefst bij elkaar hebben. En als dat niet kan, dan is dat sneu. Ik kan niet voor mijn moeder kiezen en zij niet voor mij. We leven allebei ons eigen leven, en soms is het moeilijk.”
D: “Ja, dat snap ik ook wel.”
M: “Daarom zijn de feestdagen lastig, ook omdat je dan mensen mist die er niet meer zijn. Ik ben blij dat ik met kerst meestal aan het werk ben en er niet over hoef na te denken. Maar ik wil ten minste een dag of dagdeel bij mijn familie en vooral mijn moeder zijn.”
D: “Mart is gek op lichtjes en versieringen! Het liefst zet hij al twee maanden van tevoren de kerstboom neer.”
M: “Wat dat betreft mag van het van mij heel het jaar kerst zijn. Ik had vorig jaar een heel grote kerstboom vol lichtjes staan en dit jaar zijn het er drie.”

En 2022 begint goed: 8 en 9 april sta je in Ahoy!

M: “Dit is iets waar ik altijd op gehoopt heb, maar dat het zo snel zou gaan, had ik niet kunnen bedenken. De koning van het levenslied, André Hazes senior, heeft hier opgetreden. Dat ik daar nu twee concerten mag geven, is een droom die uitkomt.”

En dan sta je daar als moeder en dan staat je kind op het podium van het Ahoy.

D: “Ik vermoed dat ik aardig wat traantjes ga laten.”

Het lijkt me een mooie bekroning van je werk.

M: “Ik zie het als een groot cadeau voor alle optredens die ik per jaar doe, gemiddeld veertig per maand.”

Dat zijn er veel!

D: “Daarom moet hij ook af en toe nog in de gaten gehouden worden, haha.”
M: “Nu krijgt m’n moeder te veel praatjes.”

null Beeld

Over Mart Hoogkamer

Mart zingt vanaf zijn zesde en wordt op zijn tiende tweede in het programma Kinderen zingen met sterren. Op zijn zeventiende geeft zijn moeder Diana hem op voor Holland’s got talent. Hij eindigt als tweede met een nummer van Willy Alberti, wat leidt tot een duet met Willeke Alberti. In 2018 bereikt hij de finale van het televisieprogramma Topper gezocht! Wederom wordt hij tweede en mag optreden bij Toppers in Concert. In 2019 gaat zijn versie van Unchained Melody (The Righteous Brothers) viraal. Dit jaar belandde Ik ga zwemmen op nummer één en kwam de docu Van vader op zoon uit.

Productie: Charissa Macnack. | Styling: Maartje Bodt. | Haar en make-up: Ellen Romeijn. | M.m.v. Mart: We (colbert, bloes, broek), Zara (broeken), Massimo Dutti (col), Mango (bloes), Mango men (bloes), Laura Dols (strik). | Diana: Massimo Dutti (jurken), Steve Madden (pumps), Zara (pumps)

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden