null Beeld

Medisch forum zonder fabels

Iedereen doet het: op internet zoeken naar informatie over een (mogelijke) aandoening. Maar de informatie die we online vinden is helaas niet altijd even betrouwbaar. Cardioloog Lukas Dekker richtte daarom een forum op voor hartpatiënten waar experts en lotgenoten samen komen. Hij hoopt zo de onzinverhalen de wereld uit te krijgen. Wij stelden hem vijf vragen.

Hoe ontstond het idee om een forum op te starten?

“Een patiënt van mij deed via Twitter verslag van het verloop van zijn ziekte. Ik twitterde met hem mee en merkte dat er leuke en goede gesprekken ontstonden tussen de patiënten onderling. Van luchtige berichten over het eerste biertje dat gedronken werd na de operatie, tot angst voor de toekomst. Tegenwoordig is bijna iedereen online actief, maar de medische wereld is nog altijd een beetje huiverig voor het internet. Ik wil daar verandering ik brengen.”

Een lotgenotenforum is toch niets nieuws?

“Forums waarop lotgenoten met elkaar praten, bestaan al en websites waarop artsen informatie geven ook. Op Hartvolgers komen deze twee werelden samen en versterken elkaar. Daardoor wordt de kans op fabels kleiner. Wanneer er op het forum een onjuiste bewering wordt gedaan, bijvoorbeeld over bijwerkingen van een bepaald medicijn, dan kunnen wij dat weerleggen door onze ervaring en kennis.”

Hebben jullie wel tijd om alle vragen te beantwoorden?

“Op dit moment zijn er ruim twintig artsen actief op het forum, die gespecialiseerd zijn in verschillende hartaandoeningen. Zo is er ook een arts aangesloten die alles weet over het vrouwenhart. Het beantwoorden van de vragen doen we voor of na werktijd. Daarnaast zijn er een aantal vrijwilligers, vaak ervaren verpleegkundigen, die de gesprekken tussen patiënten in de gaten houden. Hopelijk melden zich nog meer leuke artsen en verpleegkundigen.”

Niet iedere patiënt is hetzelfde. Is het wel mogelijk om vanachter je computer een goed antwoord op een vraag te geven?

“Het forum is niet bedoeld om de behandeld arts te vervangen, maar om de patiënt beter voorbereid naar het spreekuur te laten komen en ze betrouwbare informatie te laten verschaffen. Wanneer een patiënt een vraag heeft die we niet vanachter het scherm kunnen beoordelen, zullen we hem altijd doorverwijzen naar de behandelend arts.”

Zijn dit soort fora de toekomst?

“In een paar dagen tijd hebben we al meer dan tienduizend unieke bezoekers, dus ik denk dat Hartvolgers enorm zal groeien. Het blijkt voor patiënten heel waardevol om hun ervaringen, in dialoog met experts, te kunnen delen. Hopelijk komen er in de toekomst soortgelijke fora voor patiëntengroepen met andere ziektebeelden.”

Bekijk het forum hier

INTERVIEW: ELSELIEN VAN DIEREN

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden