null Beeld

Melany (44) raakte na 10 jaar behandelen spontaan zwanger

Melany had maar één wens: moeder worden. Maar het lukte niet om zwanger te raken. “Na die tweede miskraam ben ik totaal ingestort. Ik wilde niet meer leven."

online redactie Libelle Daily

"Mijn eerste bijbaantje was oppassen. Ik was nog maar 15, maar ik herinner me zo goed hoe het voelde toen ik voor de eerste keer een baby vasthield. Ik ben een nogal onrustig persoon, maar ik kwam helemaal tot rust. Toen al wist ik: dit is het voor mij. Ik kan het niet anders omschrijven dan dat ik me totaal in balans voelde. Ambities om andere dingen te doen had ik niet; ik wilde gewoon moeder worden."

Er klaar voor zijn

"Toen ik later relaties kreeg, was dat ook direct waar ik naar keek: is dit een man met wie ik kinderen wil krijgen? Als ik dat gevoel niet had, was het direct over. De man van mijn leven kwam ik tegen toen ik 25 was. Ik vertelde hem meteen dat ik voor mijn dertigste kinderen wilde. Hij was er nog niet aan toe. Ik heb daar behoorlijk moeite mee gehad, maar een kind krijgen moet je toch met z’n tweeën doen. Voor mijn man was het belangrijk dat financieel alles op orde was. Ik heb gewacht tot hij er wel klaar voor was. We kochten een huis en daarna gingen we ervoor. Maar helaas: zwanger worden lukte niet."

Onmogelijk

"Een half jaar nadat we stopten met het gebruiken van voorbehoedsmiddelen zaten we bij de huisarts. Geen kinderen kunnen krijgen; dat was het verhaal van iemand anders, niet van ons. In totaal hebben we 7 gynaecologen gezien die allemaal met een andere oorzaak voor onze kinderloosheid kwamen. 3 van hen zeiden dat het sowieso onmogelijk was om zwanger te worden. 10 jaar lang hebben we van alles geprobeerd: hormonen, ivf, operaties, noem maar op."

Kwalen

"In het eerste jaar werd ik zwanger; helaas bleek na de eerste echo dat het hartje niet klopte. Dan word je weer weggestuurd: ‘Het is toch spontaan gelukt, probeer het nog maar een tijdje.’ Daarna kwam ivf. Geen enkele poging lukte. Wel kreeg ik door stress en hormonen allerlei kwalen. Huidaandoeningen, immuunstoornis, overgewicht, vleesbomen en een zwangerschapsmasker. Al die jaren heb ik in de spiegel gekeken naar een gezicht met een zwangerschapsbijwerking, alleen was ik niet zwanger. Probeer het dan maar eens los te laten."

LEES OOK: MOEDER MAAKT BRILJANTE CARTOONS OVER ZWANGERSCHAP

Nieuw leven

“Bij de laatste ICSI-poging werd ik zwanger maar door een streptokok verloor ik met 16 weken ons kind. Ik stortte in, ik wilde niet meer leven. Het leek me een opluchting als ik dood zou zijn. Dan zou ik geen verdriet meer hebben. Na die tweede miskraam heb ik niet eens gehuild. Ik had geen tranen meer, was totaal op. Na al die jaren gedaan te hebben wat de artsen zeiden, dachten we: wat kunnen we zelf doen om ons weer wat beter te voelen? We zaten er doorheen en ik geloof er heilig in dat een lichaam zonder energie geen nieuw leven kan maken. In de jaren ervoor was ik mezelf kwijtgeraakt."

Gezonder

We besloten onze levensstijl radicaal om te gooien en onze focus te leggen op zo veel mogelijk energie in lichaam en geest stoppen. We gingen eten volgens het paleodieet en ik begon met het volgen van het programma van Rika Lukac, een specialist in zwangerschaps- en fertiliteitsyoga. Het hielp, al snel voelden we ons vitaler en gezonder. En het ongelooflijke gebeurde: 3 maanden na die radicale omslag was ik zwanger. Spontaan en op de natuurlijke manier.”

Een kerngezond jongetje

“We deden de zwangerschapstest op Vaderdag; een mooier cadeau bestond niet. We waren blij en gelukkig, maar een onbevangen zwangerschap was het niet. Ik was bang dat ik ook dit kindje zou verliezen. En toen was hij er eindelijk, onze Melle. Het voelde alsof we de finish hadden gehaald. Toen pas viel alles van me af, ik had het gered. Eindelijk was ik mezelf, eindelijk was ik Melany. Ik geniet intens van het moederschap en ik ben dan ook fulltime moeder. Werken? Een carrière? Niet voor mij; ik ben eindelijk moeder, dat is wat ik altijd gewild heb en waar ik zoveel mogelijk van wil genieten. Ik heb te gekke banen gehad en heb daar ook van genoten, maar ik wist altijd dat er een beter alternatief voor mij was. En dat is er nu."

LEES OOK: KATJA (46) DEED ER JARENLANG ALLES AAN OM ZWANGER TE WORDEN

Gat in mijn hart

"We zijn bezig voor een tweede kindje. De lading is eraf, de wens komt nu vanuit een andere hoek. Ik ben helemaal gelukkig, maar ik wil mijn best doen om voor Melle een broertje of zusje te krijgen. Voor hem vind ik dat belangrijk, maar het gat in mijn hart is weg. We zullen zien of het nog een keer lukt; moeder natuur heeft het laatste woord."

Melany heeft veel contact gehad met lotgenoten via Freya en de Kinderwens Bloggers.

Interview: Annemieke Riesebos. Beeld: Dafne Ederveen

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden