null Beeld

Mensen met blauwe ogen zijn allemaal familie

Mensen met blauwe ogen zijn eigenlijk allemaal één grote gezellige familie. Deense wetenschappers ontdekten dat 99,5% van de blauwogen dezelfde voorvader deelt.

Susan Dalstra

De wetenschappers hebben wereldwijd 800 mensen met blauwe ogen onder de loep genomen. Daaruit bleek dat 99,5% van het gen dat de oogkleur bepaalt dezelfde mutatie heeft. Met andere woorden: hun DNA komt overeen. Net als met familie.

Aantrekkelijker

Vroeger had iedereen bruine ogen. Duizenden jaren geleden vond een mutatie plaats waardoor ook mensen met blauwe ogen werden geboren. Dat betekent dus dat er één iemand verantwoordelijk is voor die mutatie en daarmee de voorvader is van iedereen met blauwe ogen. Mutaties kunnen om verschillende redenen gebeuren. Het kan te maken hebben met natuurlijke selectie en simpelweg overleven. Er is een theorie dat blauwe ogen zijn ontstaan doordat ze aantrekkelijker zouden zijn voor potentiële partners.

Melanine

Bruine ogen hebben veel melanine in de iris. Daardoor wordt de kleur donker. Als er heel weinig melanine in de ogen zit, lijken je ogen blauw. Als dat beetje melanine is 'samengeklonterd' lijken je ogen grijs. Mensen met blauwe irissen hebben allemaal ongeveer dezelfde hoeveelheid melanine in het oog, terwijl dat bij mensen met bruine ogen varieert. Daarom zijn er mensen met heel lichtbruine- en intens donkerbruine ogen.

Genen

Melanine wordt aangemaakt door een bepaald gen. "Maar de mutatie in dat gen bij blauwogigen, maakte dat ze het vermogen om bruine ogen te maken als het ware 'uitzetten'", zegt professor Hans Eiberg van de universiteit van Kopenhagen. "Mensen met blauwe ogen hebben allemaal die 'uitknop' op precies dezelfde plek in hun DNA. Hieruit kunnen we concluderen dat ze gelinkt zijn aan een en dezelfde voorouder."

BEKIJK OOK DEZE VIDEO:

Zó krijg je volle wimpers zonder mascara:

LEES OOK:

Bron: Elite Daily, The Independent. Beeld: Joost Govers

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden