null Beeld

Merel: Een schoonmaakster. De nadelen

Libelle Admin

Ook in Libelle schijnt de zon volop en daarom zullen columnisten Wieke en Merel hier op de site vier keer over de lente schrijven. Voel je vrij om te reageren! Wieke en Merel zullen niet op alles reageren, maar mengen zich graag af en toe in het gesprek.

Een schoonmaakster (m/v). Mijn vriend wil er een. De lentezon is nog niet gaan schijnen of plotseling zijn er allemaal vlekken en vegen die er eerder niet waren. Echt! En ik dub. Het lijkt me fantastisch om thuis te komen in een stralend schoon huis, alle kattenharen weg, de boel opgeruimd, de vloeren glimmend en de ramen gelapt. Maar weegt dit wel op tegen de bezwaren? Ik zet ze even op een rij.

Je moet je huis opruimen

Dat klinkt natuurlijk heel onlogisch, maar als de schoonmaakster komt, ga je als een gek je huis opruimen. Want je wilt toch niet dat ze weet wat voor sloddervos je eigenlijk bent. Mijn vriend ziet dit trouwens als een voordeel.

Je moet je huis ontvluchten

Vroeger hadden wij thuis een schoonmaakster. Een heel vriendelijke dame, die menig ouderlijk gevecht over het huishouden heeft voorkomen. Maar wat baalde ik als ik vrij had van school en zij was er ineens! Had ik me net verheugd op een ochtend doelloos zappen, vond ik dat ik dat niet kon maken als zij keihard aan het werk was. Ook mijn vriendinnen lijden aan dit syndroom. Nooit willen ze overdag afspreken, maar als de schoonmaakster er is, staan ze ineens te springen.

Je wordt er arm van

Van het geld dat we nu niet kwijt zijn aan een schoonmaakster, kunnen we heel plezierige dingen doen. Wat weet ik niet precies, maar ik voel dat dit een sterk punt is.

Je calvinistische inborst wordt zwaar op de proef gesteld

Waarom zou ik niet gewoon zelf schoonmaken? Schoonmaken is sporten, het helpt tegen veel kwalen en houdt je in topvorm. Bovendien is niets zo bevredigend als een schoon huis dat je zelf hebt staan boenen.

Je vindt toch nooit een goede

Alle goede schoonmakers zijn ingepikt door mensen die eerst minstens tien anderen hebben versleten.

Je moet eerst een opleiding tot coach volgen

Al mijn vriendinnen lopen te klagen en te klagen over hun schoonmaakster. Maar zeggen ze het tegen de schoonmaakster zelf? Nee hoor. Die wordt op een gegeven moment ontslagen. Met vuile smoesjes.

Je wordt gedwongen tot criminaliteit

Want niemand neemt een witte werkster. Toch?

Je krijgt te maken met semantische problemen

Want: hoe noem je je schoonmaakster? Het is niet voor niets dat er voor deze functie zo veel woorden zijn: poetsdame, schoonmaakster, werkster, reinigster, huishoudelijke hulp, kracht, werkbij, mijn Braziliaanse, met als absolute dieptepunt interieurverzorgster

Zo. Zet u even de voordelen op een rij?

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden