Meringues van bruine suiker
Voor 6 stuks:
125 g eiwitten
240 g donkere basterdsuiker
1 tl gemalen kardemom
zure room
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 150°C. Klop de eiwitten met de suiker met een garde 4-5 min. in een vetvrije kom boven een pan met heet water tot de suiker is opgelost en de eiwitten warm aanvoelen.
- Gebruik nu een mixer en klop het mengsel op de middenstand circa 2 min.
- Voeg de kardemom toe en klop het mengsel dan 6-8 min. op de hoogste stand tot het eiwitmengsel drie keer het volume heeft en stijf en glanzend is.
- Schep met een lepel 6 ovale vormen op een – met bakpapier beklede – bakplaat en zet de bakplaat in de oven. Schakel de temperatuur terug naar 110°C en bak de meringues 1-11/2 uur in het midden van de oven tot ze krokant zijn.
- Zet de oven uit en laat de meringues in de oven afkoelen.
- Serveer ze met de rabarber en een schepje zure room.
Gepocheerde rabarber met kardemom en meringues van bruine suiker.
Nagerecht voor 6 personen:
280 g witte basterdsuiker
sap en de geraspte schil van 1 sinaasappel
1 tl roze peperkorrels
1 tl sechuanpeper
2 steranijs
600-750 g jonge rabarber (hoeft u niet te schillen, de stelen zijn nog mals), in stukken
Bereidingswijze:
- Breng de suiker met 33/4 dl water, sinaasappelsap en – rasp, beide soorten peper en steranijs aan de kook.
- Roer de rabarber erdoor en dek de pan af. Zet nu direct het vuur uit en laat de rabarber circa 15 min. staan tot hij zacht is.
- De rabarber kan warm of koud worden geserveerd met meringues.
Productie en receptuur: Marlies Batelaan. Fotografie: Renee Finking