null Beeld

Met de auto op vakantie? Zó voorkom je ruzie op de achterbank

De zomervakantie is in volle gang en dat betekent dat veel gezinnen weer met z’n allen in de auto stappen om naar Frankrijk, Duitsland of Italië te rijden. Ritten van 12 of 14 uur zijn geen uitzondering. Kijk jij nu al op tegen het gekibbel op de achterbank? Zó zorg je dat je de sfeer erin houdt!

Linda Almekinders
  • Vertrek heel vroeg in de ochtend, lang voordat het druk op de weg wordt. Dat verkort niet alleen je reistijd, maar waarschijnlijk liggen de kinderen de eerste uren ook gewoon lekker te slapen.
  • Las voldoende pauzes in, zodat de kids even hun benen kunnen strekken, naar de wc kunnen en hun energie kwijt kunnen in een speeltuintje. De ANWB raadt aan om elke 2 uur een kwartier te stoppen.
  • Bedenk wat leuke spelletjes die je met z’n allen kunt spelen, bijvoorbeeld 'Achterbankbingo', gekke woorden maken van kentekenplaten, 'Ik ga op reis en ik neem mee', en natuurlijk 'Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet'!
  • Zorg verder ook voor wat snoepjes en snacks voor onderweg. Door af en toe een autodropje of handje chips uit te delen, hebben de kinderen steeds iets om naar uit te kijken.
  • Gaan jullie een hele lange rit maken? Koop dan voor elk kind 2 of 3 kleine cadeautjes en vertel ze vooraf dat ze die onderweg kunnen verdienen, namelijk door geen ruzie te maken. Geef ’t eerste cadeautje als ze de eerste 2 uur lief zijn gewest. Een paar uur later geef je er weer eentje. Houd een laatste cadeautje achter de hand als beloning voor de laatste uurtjes.
  • Laat je kinderen voor dj spelen: ze mogen om en om een cd’tje uitkiezen. Dan kan het natuurlijk wel gebeuren dat je om het uur dezelfde K3-cd voorbij hoort komen... Tsja, je moet er wat voor over hebben.
  • Geef elk kind een eigen tablet (als je er meerdere hebt). Daar kunnen ze zich uren mee vermaken: spelletjes spelen, filmpjes kijken, eigen muziek luisteren. Heb je 1 tablet en meerdere kinderen? Zet dan een timer en laat ze er om en om 1 uur mee spelen.
  • Liever geen tablets voor je kinderen? Neem dan een stapel boeken, strips, puzzelboekjes en kleurboekjes mee.
  • Helpen al deze tips niet bij jouw kroost? Dan is dit wellicht nog een laaste redmiddel: plaats een uitklapbaar scherm tussen je kids, zodat ze elkaar niet kunnen zien en aanraken. Moeder Merlin bedacht zo’n scherm en verkoopt haar ontwerp, de Split and Sit, nu via deze website.

De artikelen van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Bron: ANWB. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden