null Beeld

Met deze tips blijft je houten snijplank langer mooi

Houten snijplanken zijn mooi en functioneel, maar het is wel belangrijk ze op de juiste manier te onderhouden. Zo gaat jouw prachtexemplaar een stuk langer mee!

Marije Kersten

De do's en dont's op een rijtje:

Do:

  • Hou je messen scherp, dan hoef je ook niet zo hard te duwen als je eten snijdt. Dat harde duwen veroorzaakt groeven in de plank en in die groeven nestelen bacteriën zich graag.
  • Laat de snijplank goed drogen: nadat je de plank lekker schoon hebt gewassen, kun je 'm het best gewoon aan de lucht laten drogen. Let op: zet de plank rechtop en leg 'm niet neer. De onderkant blijft dan te vochtig en dan kunnen die bacteriën weer om de hoek komen kijken.
  • Smeer 'm af en toe in: met een beetje snijplank-olie bijvoorbeeld (ja, dat bestaat echt). Olijfolie is geen aanrader, daarvan wordt de plank alleen maar glibberig en plakkerig.


Don't:

  • Een staalwolletje of harde spons gebruiken. Natuurlijk wil je de plank na gebruik goed poetsen, maar kies in elk geval niet voor staalwol of een harde spons, daarmee 'boen' je als het ware de bovenlaag van de plank weg. Een zachte spons of gewoon een theedoek die je nat maakt is prima.
  • Koud water gebruiken: na gebruik is het belangrijk alleen heet water en wat afwasmiddel te gebruiken om je snijplank af te spoelen, koud water haalt de voedselresten niet hygiënisch weg.

Bron: Pure Wow. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden