null Beeld

Met dit 30-daagse schoonmaakrooster is je huis altijd blinkend schoon

Ook altijd zo stinkend jaloers op mensen die een huis hebben dat altijd schoon en opgeruimd is? Met dit 30-daagse schoonmaakrooster ziet ook jouw huis er altijd netjes uit. Spoiler alert: je bent veel minder tijd kwijt dan je misschien verwacht.

Ismay Gijsen

Met dit rooster ben je slechts een paar minuten tot maximaal een half uur per dag kwijt.

Daar gaan we. In week één focus je jezelf een week lang op het opruimen van de woonkamer.

Dag 1: maak alle schoonmaakbenodigdheden klaar

Ook de bezem, stofzuiger, emmer en dweil hebben een schoonmaakbeurt nodig. Was de borstelharen van de bezem en de dweil met water en zeep. Spuit vervolgens de emmers uit en laat ze drogen in de zon. Maak daarna de stofzuiger schoon door de zak te legen en alle onderdelen af te doen met een desinfecterend doekje. Was alle microvezeldoekjes in warm water met één theelepel zacht wasmiddel en week tot slot de sponzen in 3/4 kopje bleekmiddel. Ook deze kun je aan de lucht laten drogen.

Dag 2: afstoffen in de woonkamer

Dan gaan we echt van start. Stof alles eens flink af in de woonkamer en verwijder eventuele spinnenwebben. Ga niet alleen met een plumeau over de kast, vensterbank en luxaflex, maar ook over de lampen en plinten.

Dag 3: de boekenkast

Wanneer was de laatste keer dat de boekenkast een flinke poetsbeurt heeft gehad? Haal alle boeken uit de kast, maak de planken schoon en stof de boeken af. Misschien zijn er zelfs een paar boeken die je kunt verkopen. Opgeruimd staat netjes!

Dag 4: fotolijsten

Vandaag is het tijd voor de fotolijsten. Leg de lijstjes plat op de aanrecht en spuit er vanaf een afstandje wat ammoniakvrije glasreiniger op. Wrijf er lichtjes overheen met een microvezeldoek en laat het drogen.

Dag 5: fris de bank op

Nadat alles is afgestoft, verdient de bank een opfrisbeurt. Hiervoor kun je het beste een tapijtreiniger gebruiken, die ook geschikt is voor meubels. Zo kun je al het vuil écht grondig wegkrijgen. Dit apparaat hoef je niet aan te schaffen, maar kun je ook bij winkels als Praxis huren.

Dag 6: de muren

Als je (klein)kinderen hebt, moet je waarschijnlijk regelmatig vette vingerafdrukken van de muren poetsen. Als je geen kleine kinderen hebt, worden de muren al snel vergeten. Gebruik een vochtige spons om zachtjes over de muren heen te gaan.

Dag 7: stofzuigen onder de meubels

Verschuif alle meubels en zuig al het achtergebleven vuil op. Haal er vervolgens een dweil overheen en als je het echt goed wilt doen, maak je ook nog alle verschoven meubels even goed schoon.

Inmiddels is week twee aangebroken. In deze week focus je jezelf op het schoonmaken van de keuken.

Dag 8: de vaatwasser

Allereerst is het belangrijk dat je de filter van de vaatwasser goed reinigt. Dit kun je doen door zachtjes met een schuurspons over het filter heen te gaan. Maak vervolgens de rand van de vaatwasser goed schoon.

Dag 9: de magnetron

Reinig de magnetron door eerst alle kruimels en vetvlekken te verwijderen. Is het schoon? Vul dan een bakje met warm water en afwasmiddel en laat deze vijf minuten meedraaien. Bekijk het trucje hier.

Dag 10: filter van de afzuigkap

Ontvet het filter van de afzuigkap. Dit kun je doen door de gootsteen te vullen met heet water en een kopje zuiveringszout en de filter erin te laten weken. In de onderstaande video laten we nog een andere manier zien om de afzuigkap schoon te maken:

Dag 11: smetteloze kookplaat

Voor de mensen die op gas koken: verwijder de roosters en laat ze in een gootsteen met warmwater en zeepsop weken. Spray allesreiniger op de kookplaat, laat het vijf minuten intrekken en veeg het vervolgens schoon. Elektrische kookplaat? Dan hoef je er alleen allesreiniger op te sprayen, vijftien minuten in te laten trekken en schoon te vegen.

Dag 12: ontsmet de vuilnisbak

Schrob zowel de binnenkant als buitenkant van de vuilnisbak eens goed schoon. Tip als vieze geurtjes blijven hangen: vul de afvalbak met ijsblokjes, een scheutje grof zout en een paar partjes citroen. Als het ijs is gesmolten, gooi je de bak leeg en spoel je het om.

Dag 13: keukenkastjes schoonmaken

Pak de stofzuiger, een emmer met sop en een schuursponsje er maar bij. Tijdens dag dertien is het de bedoeling dat je zowel de buitenkant als de binnenkant van alle keukenkastjes schoon gaat maken. Als je toch bezig bent, kun je net zo goed de houdbaarheidsdatum van alle producten checken.

Dag 14: schrob de werkbladen

Deze klus is makkelijk en niet zo tijdrovend: schrob alle werkbladen in de keuken inclusief die vervelende spleetjes.

De woonkamer en keuken heb je gehad. Week drie staat in het teken van de badkamer.

Dag 15: ontvet de douchekop

Ontvet en ontkalk de douchekop met deze handige truc:

Dag 16: schoon douchegordijn

Heb je een douchegordijn? Als deze nog niet aan vervanging toe is, gooi het dan eens een keer in de wasmachine en laat het drogen in de zon.

Dag 17: maak de douche schoon

Geef de douche een goede schoonmaakbeurt: pak met een tandenborstel de gleuven aan, maak het doucheputje schoon en ontkalk eventueel de glazen douchedeur. Met deze eenvoudige tips houd je een glazen douchedeur mooi.

Dag 18: de plinten

Een vervelend maar klein klusje dat vaak wordt vergeten: maak alle plinten in de badkamer schoon. Dit kun je doen met een stofdoek en een vochtige spons met schoonmaakmiddel.

Dag 19: wc desinfecteren

Maak de wc-bril en de klep schoon. Pak vervolgens de wc-pot aan met een antibacteriële toiletreiniger en schrob met een wc-borstel.

Dag 20: de badkamervloer

Dweil de badkamervloer grondig. De voegen kun je eventueel schrobben met een klein beetje baking soda.

Dag 21: de wasmachine

Ook de wasmachine moet zo nu en dan worden schoongemaakt. Maak de binnenkant van de machine schoon, het rubber en de bakjes waar je de wasverzachter ingiet. In de video hieronder laten we zien wat je met dat klepje onderin de wasmachine kunt doen:

De laatste poetsweek is aangebroken. Zoals je waarschijnlijk al verwacht, ga je in week vier aan de slag met de slaapkamer.

Dag 22: stofvrije kamer

Pak je stofdoek er maar bij, want vandaag ga je de hele kamer stofvrij maken. Van de plinten tot aan de luxaflex.

Dag 23: gordijnen in de wasmachine

Heb je gordijnen in de slaapkamer? Gooi ze dan in de wasmachine. In dit artikel legden we al eens eerder uit waar je rekening mee moet houden.

Dag 24: hout in de olie

Maak houten items in je slaapkamer stofvrij en geef ze eens een goede beurt met speciale houtolie. Zoek van te voren goed uit van welk soort hout dat ene nachtkastje precies is gemaakt voordat je aan het werk gaat.

Dag 25: ventilatierooster

Maak het ventilatierooster schoon door er met een stofdoek of kruimeldief overheen te gaan. Schroef het roostertje los en maak het schoon met een sopje.

Dag 26: kussens

Je hoofdkussen moet je elke drie tot zes maanden wassen. Donzen en synthetische kussens kun je gewoon in de wasmachine wassen op 60 graden.

Dag 27: onder het bed

Deze opdracht spreekt eigenlijk voor zich: schuif je bed opzij, haal alle rommel weg, stofzuig de vloer en haal er vervolgens een dweil overheen.

Dag 28: reinig het matras

Na de kussens is ook het matras aan de beurt. Met een tapijtreiniger kun je het matras reinigen, maar in dit artikel leggen we uit hoe dat ook gewoon kan met een beetje baking soda.

Dag 29: controleren

Minstens twee keer per jaar moet je het huis checken op veiligheid. Controleer daarom vandaag de rookmelder en koolmonoxidemelders. Is dit iets wat je snel vergeet? Stel dan een halfjaarlijkse herinnering in op je telefoon.

Dag 30: ramen lappen

Een klein beetje smokkelen bij de laatste opdracht van het 30-daagse schoonmaakrooster mag: huur een glazenwasser in die de ramen van je slaapkamer komt zemen. Al mag je het natuurlijk ook gewoon zelf doen.

Bron: Goodhousekeeping.

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden