PREMIUM

“Met humor kun je mensen niet genoeg om de oren slaan”

null Beeld Petronellanitta
Beeld Petronellanitta

In het leven van Ilse – juf Ank – Warringa (46) is vrijheid belangrijk. Haar relatie is erop gebouwd en ook in haar werk is het voor de actrice, schrijver, producer en regisseur een groot goed. “Ik hoop dat ik altijd satire kan blijven maken.”

Iris van LunenburgPetronellanitta

Ilse Warringa voelt zich als een vis in het water op camping Zeeburg in Amsterdam. In haar jeugd kampeerde ze elk jaar met haar familie in Nederland. Dus zweten in een tentje, dat is ze wel gewend. Ondanks de hoge temperaturen slaat ze met gemak ook een balletje, alsof ze weer even terug is op die camping. In die ene beweging of een snel grapje dat ze maakt, zie je af en toe ineens even juf Ank, het personage waar ze – sinds de eerste aflevering van de serie De Luizenmoeder in 2018 – nog dagelijks op wordt aangesproken.

Als kind kampeerde je dus veel, in wat voor gezin groeide je op?

“Ik ben opgegroeid in Dalfsen, een dorp in Overijssel. Ik was altijd buiten. Achter ons huis lag het bos en daar speelde ik: hutten bouwen, voetballen, fietsen, van alles eigenlijk. Kamperen was een goedkope manier van op vakantie gaan en lekker vrij. Die vrijheid was wel erg leuk.”

Dat gevoel van vrijheid, heb je dat meegenomen in de rest van je leven?

“Vrijheid en vertrouwen zijn de sleutelwoorden in mijn leven. In mijn werk wil ik de vrijheid voelen om te kunnen doen wat ik wil. Ik voed mijn kinderen ook op met veel vrijheid, omdat ik vind dat het belangrijk is dat ze zelf kunnen ontdekken wat ze willen. Qua vrijheid hoop ik vooral dat ik altijd satire kan blijven maken.”

Je bent al heel lang samen met je man. Is vrijheid ook een thema in je relatie?

“Elkaar vrijlaten is echt belangrijk. Wij hebben altijd heel erg ons eigen leven geleid. We zijn pas laat gaan samenwonen en ik werd op mijn negenentwintigste moeder. Hoewel we elkaar altijd vrij hebben gelaten, lopen onze levens nog steeds parallel en zijn we ook veel samen. In huis hebben we een gezamenlijk belang, dat zijn de kinderen. We zorgen ervoor dat het met hen zo goed mogelijk gaat en creëren een harmonieuze omgeving. Buitenshuis leiden we ons eigen leven, we claimen elkaar totaal niet. Vrijheid in verbondenheid, dat is het. Hij is echt een vrijheidsvogel net als ik, dus ik zou nooit tegen hem zeggen: ‘Ben je nou weer weg?’ Ik heb mijn eigen vrienden, hij heeft zijn eigen vrienden en we hebben gezamenlijke vrienden, maar het is geen verplichting om met elkaar ergens mee naartoe te gaan.”

null Beeld
null Beeld

Ben je nooit jaloers?

”Het voordeel als je al vanaf zo’n jonge leeftijd met elkaar bent, is dat we door zo veel stadia zijn heengegaan. We kennen elkaar zo goed, hij heeft al mijn opa’s en oma’s nog gekend. Ik denk soms dat hij mij beter kent dan ik mezelf. Heel af en toe ben ik wel jaloers hoor, en hij ook weleens. Dat is alleen maar goed, dat hoort erbij natuurlijk, het betekent dat je elkaar niet onverschillig laat. We spreken het ook altijd uit, als we jaloers zijn en lachen er dan om. Uiteindelijk vinden we elkaar altijd de leukste en zijn we trouw aan elkaar.”

Ik begreep dat je als juf Ank aanzoeken kreeg van vreemde mannen?

“Ja, dat klopt. Ik moest er vreselijk om lachen. Ik voelde me wel gevleid, vind het wel leuk. Ze is natuurlijk niet de meest sexy vrouw hè, juf Ank. Misschien dat mannen dat strenge soms heerlijk vinden? Iemand die het voortouw neemt, rigide is en controle heeft? Nou ja, mijn man heeft in elk geval geen moeite met die aanzoeken.”

Hoe voelde het om door De Luizen­moeder in één klap beroemd te zijn?

“Heel vreemd. Meestal komt bekendheid in fases en wordt het steeds een beetje meer. Ik ging echter van bijna onbekend naar ineens héél bekend. Dat is een rare gewaarwording. Vooral toen ze in mijn straat begonnen te filmen, en op het schoolplein van mijn dochter. Ik dacht: jeetje, wat gebeurt er allemaal? Vrijwel dagelijks word ik nog als juf Ank aangesproken. Vanochtend was ik op de fiets onderweg naar dit interview. De verkeersregelaar stuurde me een bepaalde richting op en zei: ‘O, wacht, dat is die juf!’”

Kun je nog over straat zonder aangesproken te worden?

“Ik ben me er inmiddels van bewust dat ik altijd aangesproken kan worden, dus ik kijk er nooit meer echt van op. Ik vond de mondkapjes wel een verademing. Toen ik hoorde dat de mondkapjesplicht ging verdwijnen, dacht ik: nu kan ik nooit meer zonder herkend te worden langs een vol terras lopen. Omdat niemand raar opkijkt als je er buiten nog steeds eentje draagt, doe ik graag nog mijn mondkapje op. Ach, het leuke is dat mensen meestal moeten lachen als ze me zien. Ze hebben een positieve herinnering aan De Luizenmoeder. Ik ben er echt trots op dat mensen de serie zo leuk hebben gevonden.”

null Beeld

Op de camping

Camping of hotel?

“Vroeger was ik erg van de camping, maar tegenwoordig kies ik voor een hotel. Die luxe vind ik toch wel echt heerlijk. Ik kan daar altijd alles van me laten afglijden. Omdat het een onpersoonlijke omgeving is, kan ik er ook erg goed schrijven. Ik vind dat prettig, niet afgeleid worden door allerlei huiselijke prikkels. Ja, ik ben graag in hotels.”

Dus aankomende vakantie gaan jullie in een hotel vieren?

“Nee, dit jaar doen we een huizenruil met een neef van een vriendin van me. Hij gaat in ons huis in Amsterdam en wij gaan naar zijn huis in Zweden. Er is een jacuzzi in de tuin, uitzicht over de velden, het ligt lekker bij een meer, dus dat is heerlijk. Twee weken gaan we.”

Favoriete vakantieland?

”Oi oi oi, ik ben op zo veel verschillende plekken geweest. Maar ik denk toch Scandinavië, daar ben ik de afgelopen jaren veel geweest. We zijn met een camper door Finland, Zweden en Noorwegen getrokken. Ik houd ontzettend van de ruimte en de rust van Scandinavië. Weer die vrijheid hè.”

Leukste vakantieherinnering?

“Ik ben eens in Nieuw-Zeeland gaan backpacken met mijn vriend. Het ruige, ongerepte landschap daar, is denk ik wel het allermooiste wat ik ooit heb gezien.”

Vakantieblunder?

“We hebben ooit totale autopech gehad in Duitsland. We waren onderweg naar huis en konden geen kant meer op. De auto moest worden weggesleept en pas de volgende dag konden wij met een leenauto naar huis. Zonder spullen, die kwamen pas drie weken later. Dat soort rampen hebben we vaak meegemaakt, auto’s en ik zijn een desastreuze combi.”

Wat zit er altijd in je koffer?

“Een tandenborstel. Ik kan echt niet zonder mijn tandenborstel.”

null Beeld

Wat vinden je zoon van 16 en je dochter van 14 ervan dat hun moeder bekend is?

“Ze zijn er niet zo van onder de indruk. Ik laat hen altijd buiten de publiciteit en social media, dus ze hebben er eigenlijk helemaal geen last van. Behalve als we samen over straat lopen of als ik naast ze fiets. Ze zijn het al langer gewend dat ik word aangesproken. Ik ben natuurlijk vaker op tv geweest, in Het Klokhuis bijvoorbeeld. Mijn kinderen zijn heel nuchter, ze vinden er gewoon niet zo veel van, ook niet stoer of zo.”

Zijn er momenten dat je terug zou willen naar de tijd dat je minder bekend was?

“Ik zou nu niet meer zo snel op De Parade gaan staan. Dan komen mensen misschien alleen maar naar de voorstelling om juf Ank te bekijken. Het gaat mij altijd om de voorstelling zelf, dus wellicht gaan mensen daar dan met de verkeerde verwachtingen naartoe. Dat het dan gegarandeerd vol zou zitten, is natuurlijk wel ontzettend leuk. Haha!”

Heb je daardoor niet het idee dat je voorzichtiger moet zijn?

“Nee, juist niet. Met humor kun je mensen niet genoeg om de oren slaan.”

Is dat waarom de serie zo populair is geworden?

“Ja, zeker, mensen vonden het echt grappig.” Sinds deze week draait de film in de bioscoop. Kun je vertellen waar het verhaal over gaat? “De film gaat erover dat juf Ank alle ballen in de lucht probeert te houden. Er is een leraren­tekort, ouders zijn nóg veeleisender dan voorheen en hebben, mede door corona, nog meer behoefte aan controle. Door het thuisonderwijs denken alle ouders verstand te hebben van lesgeven en onderwijs. Uiteindelijk wordt er een interimmanager voorgesteld, die de boel zodanig wil digitaliseren dat docenten overbodig lijken. Er komen robots voor de klas, alleen maar e-teachers en overal zijn camera’s. Ank voelt zich daardoor volledig overbodig en dat clasht zo enorm, dat de kinderen tot actie overgaan.”

null Beeld

Dit is je regiedebuut. Was dat een grote stap voor je?

“Eigenlijk niet, omdat ik de serie en de film ook heb geschreven. Daardoor zat ik er altijd al bovenop. Al tijdens de serie ging ik soms met het script naar de acteurs om te zeggen dat er eigenlijk iets anders stond, dat ze het anders hadden moeten spelen. Omdat ik zelf het scenario schrijf, weet ik heel goed hoe het eindresultaat moet klinken en eruit moet komen te zien. Overigens was regisseren niet altijd al een wens of doel, het is zo gegroeid. Eigenlijk is het een logisch gevolg van het schrijven.”

Komt er ooit nog een derde tv-seizoen van De Luizenmoeder?

“Ik wil eerst even afwachten wat de film doet. Als veel mensen ernaar kijken en verlangen naar nog meer Luizenmoeder, dan komt er misschien nog wel een seizoen. Of nog een film, dat kan ook. Zeker als ik daar veel mensen blij mee maak. Ik heb nooit gezegd dat ik zou stoppen met de serie. Maar eerst even kijken hoe de film loopt.” ■Luizenmoeder – De Film vanaf 28 juli in de bioscoop.

null Beeld

Uit de tent lokken

Waar schaamt Ilse Warringa zich voor? Snurkt ze? Hoe denkt ze over topless zonnen? Iris van Lunenburg bespreekt het met haar in deze video

Benieuwd wie er volgende week in de tent zit? Raad mee op Instagram: @libelle

  • Tekst bewerking Christien Jansen. Styling: Ramona Da Cruz Lopes. Haar en make-up: Astrid Timmer. Met dank aan Camping Zeeburg Amsterdam. m.m.v.: ZARA (jumpsuit, groene jurk, korte jumpsuit), Mango (gele hakken), dekbed discounter (dekbed), Four Leaves (badlaken), Havaianas (slippers), Cabanaz (mok) H&M (oranje top), Guess (groene jeans) HEMA (beachbalsetje), sieraden, rode koffer (privébezit)

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden