null Beeld

Met kerst eten we…sneeuwballen met citroen-roomvulling

Buiten valt geen sneeuwvlok, laat staan dat het vriest. Toch de wintersfeer in huis halen tijdens het kerstdiner? Maak dan eens deze sneeuwballen met citroen-roomvulling van Yvette van Boven. Ze zien er niet alleen fantastisch uit, ze smaken ook nog eens heerlijk.

Vera Klandermans

Benodigdheden voor sneeuwballen met citroen-roomvulling

Voorbereiden: 20 min. Afkoelen: 4 uur. Bereiden: 15 minuten. Kcal: 788 p.p. bij 6 personen

Voor de bodem

  • 12 plakjes roomboter

Voor de vulling

  • 4 eierdooiers (bewaar het eiwit!)
  • 100 gram suiker
  • 40 gram maïzena
  • 400 ml crème fraîche
  • 30 gram boter
  • de rasp van 1 citroen

Voor de merengue

  • 4 eiwitten
  • snufje zout
  • 250 gram fijne suiker

Voorbereiden

Maak eerst de vulling: klop in een schaal de dooiers met de suiker en de maïzena met een handmixer heel schuimig.

Verwarm de crème fraîche in een pan. Roer een volle eetlepel hete room door het eierbeslag en voeg dan alle crème fraîche toe. Giet het mengsel dan terug in de pan en breng het al roerend aan de kook. De crème zal nu gaan binden. Klop de koude boter rap door de crème. Voeg de citroenrasp toe en haal de pan direct van het vuur.

Giet de crème in een spuitzak of schone beslagkom en laat hem helemaal afkoelen. Zet dan tot gebruik in de koelkast. Steek met een glas cirkels uit de plakken cake. Reken 2 cirkels per persoon. Zet tot gebruik afgedekt opzij.

Bereiden van de sneeuwballen met citroen-roomvulling

Klop de eiwitten met een snuf zout heel stijf. Voeg geleidelijk de fijne suiker toe en klop tot zich heel witte stijve pieken vormen. Beleg de helft van de plakken cake met twee royale eetlepels citroenvulling. Leg er een cakerondje op.

Besmeer de taartjes ruim en rondom met het geslagen eiwit. Sla met een lepel zachtjes op het schuim zodat u pieken krijgt. Beleg de bakplaat met bakpapier. Verwarm de oven, met grillstand erbij aan op 175 graden.

Zet de sneeuwballen voorzichtig op de bakplaat met een pannenkoekmes op en zet ze 5 minuten in de oven zodat het eiwit iets gaart en ze net even kleuren.

Serveer ze dan redelijk snel.

Recept: Yvette van Boven

Fotografie: Jan Luijk

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden