null Beeld

Migraine, wat nu?

Dagelijks hebben tienduizenden Nederlanders en dan vooral vrouwen een migraineaanval. Een enorme impact op hun sociale leven. Maar wat is migraine nu eigenlijk en kun je er iets tegen doen?

onze Commerciële Redactie

Per dag ervaren 70.000 Nederlanders een migraineaanval. Van de 3,1 miljoen migrainepatiënten bezoekt echter meer dan een miljoen geen arts, waardoor de kans op een verkeerde of te late behandeling groot is. Het gevolg daarvan is veel onnodig leed én onnodig verzuim. Migraine is een complexe aandoening met wisselende symptomen en is daarom soms lastig te diagnosticeren. Meer kennis en bewustwording over migraine zijn dus noodzakelijk.

Daarom organiseren de Nederlandse Vereniging voor Hoofdpijnpatiënten, de Vereniging van Nederlandse Hoofdpijncentra en Novartis van 1 t/m 7 september 2014 de Migraine Week.

Wat is migraine?

Migraine is geen gewone hoofdpijn, maar een hele zware hoofdpijn die gepaard kan gaan met misselijkheid, overgevoeligheid voor licht en/of geluid, uitvalsverschijnselen en het zien van lichtflitsen. De pijn is bonzend en kloppend en je wilt maar één ding en dat is in bed liggen. Een aanval kan ervoor zorgen dat je belangrijke activiteiten mist.

Wat te doen?

Je kunt er natuurlijk ‘mee leren omgaan’. Maar je kunt ook situaties of factoren proberen te vermijden die migraine-aanvallen én de daarbij horende symptomen zoals misselijkheid, overgevoeligheid voor licht en/of geluid, triggeren.

Tip: Een dagboek bijhouden geeft je beter inzicht in het verloop van een migraineaanval en de bijbehorende symptomen. Misschien helpt het te bepalen welke factoren (menstruatie, omgeving, fel licht enzovoort) jouw migraine-aanvallen triggeren.

Hoe kun je een migraine-aanval voorkomen?

Tijd om het aan te pakken. Deze tips kunnen je helpen.

• Beweeg regelmatig

• Vermijd stress of leer met stress om te gaan

• Eet gezond, sla geen maaltijden over en ga op tijd naar bed. Regelmaat is belangrijk!

• Drink veel water

• Vermijd light dranken

• Vermijd alcohol

• Stop met roken

De ‘Migraine Week’ wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd in Nederland. De campagne is gericht op patiënten en gezondheidsmedewerkers (huisartsen, apothekers en drogisten) en zorgt via informatievoorziening dat zij samen migraine beter kunnen diagnosticeren en efficiënter kunnen aanpakken.

Heb jij goede anti-migraine tips? Deel ze hieronder!

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden