null Beeld

in gesprek met

“Mijn beste vriendin wil zich niet laten vaccineren”

Yvonne (59): “Mijn beste vriendin en ik denken over veel dingen hetzelfde, maar over corona verschillen we van mening. Zij wil absoluut geen vaccin, ik wel. Hierdoor ontstaan irritaties. Hoe voorkom ik dat dit tussen ons in komt te staan?”

Redactie

Wat delen jullie?

“Als je focust op de verschillen wordt de kloof tussen jou en je vriendin alleen maar groter. Kijk naar wat jullie delen. Het vaccin is niet verplicht, dus iedereen heeft het recht om een eigen keuze te maken. Als vriendinnen hoeft die keuze niet dezelfde te zijn.”
Ellen

Erover praten

“Je kunt het er één keer over hebben, zodat ze weet hoe jij erover denkt en dan kan zij ook haar zegje doen. Verder heeft praten geen zin, want jullie maken allebei je eigen keuze. Leven en laten leven. Zeker als jullie vriendinnen zijn.”
Claudia

Moeilijk

“Mijn hartsvriendin wil ook niet gevaccineerd worden, omdat ze bang is voor bijwerkingen. Ze heeft een ernstige hartaandoening, dus ik begrijp haar angst. Maar dat neemt niet weg dat ik me zorgen maak om haar. Ik kan en wil haar niet missen. Natuurlijk heb ik alle respect voor haar keuze, maar ik blijf het wel moeilijk vinden.”
Bernadet

Eigen pad

“Vriendschap en liefde is aanvaarden dat iedereen anders denkt. Dit geldt voor alle relaties in je leven. Je loopt allemaal een ander pad en hebt ook andere meningen. Het is wat het is.”
Anouk

En dit zegt de deskundige

“Wat fijn om een vriendin te hebben die je al zo lang kent en met wie je alles kunt bespreken! Jullie begrijpen en bevestigen elkaar en dat voelt goed en veilig. Dat jullie nu zo verschillend denken over vaccineren, maakt het moeilijk om dat begrip en die bevestiging aan elkaar te geven. En dat voelt als afwijzing. Alsof je vriendin tegen je zegt dat jij niet oké bent omdat je een andere mening hebt. Maar klopt dat eigenlijk wel? Is zij niet ook op zoek naar begrip en bevestiging van jou? Ook zonder haar standpunten over te nemen kun je proberen te doorgronden hoe zij tot haar mening komt. Jullie standpunten hoeven niet hetzelfde te zijn. Als je open en met interesse naar elkaar kunt luisteren zonder dat je daardoor je eigen mening hoeft te veranderen, dan blijft jullie vriendschap zeker zo waardevol als hij was.”
Denise van Geelen, psycholoog, denisevangeelen.nl

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden