null Beeld

PREMIUM

“Mijn overgangsklachten geven problemen op mijn werk”

Redactie

Irene (47):

“Sinds ik in de overgang ben, slaap ik slecht. Daardoor kan ik me op mijn werk minder concentreren. Met mijn baas kan ik er niet goed over praten en ik merk dat ook collega’s geen begrip hebben voor mijn klachten. Ik wil mijn baan niet kwijt, hoe los ik dit op?”

In gesprek

“Samen met mijn huisarts heb ik besloten hormoonpillen te proberen. Dat werkt bij mij, ik slaap stukken beter! Ik raad je aan om naar de huisarts te gaan. Je bent niet de enige met deze klachten.”
Pieternel

Oplossingen

“Elk bedrijf heeft een bedrijfsarts. Stel voor om samen naar je baas te gaan voor een gesprek en kom met voorstellen voor oplossingen. Denk aan later beginnen of een langere pauze, zodat je een hazenslaapje kunt doen. Je kunt ook gedeeltelijk in de ziektewet gaan tot de klachten over zijn. Probeer in gesprek te blijven met je collega’s, hoe moeilijk dat ook is.”
Bianca

overgangsconsulent

“Vraag je huisarts om een doorverwijzing naar een overgangsconsulent, bij voorkeur eentje die in een ziekenhuis werkt of in ieder geval in een team met een gynaecoloog en cardioloog. Verder vond ik De overgang, het no-nonsense handboek van José Rozenbroek en Jos Teunis een fijn boek om te lezen.”
Sarah Notenboom

Meer rust

“Ik heb hetzelfde probleem, gelukkig kan ik er met mijn teamleiders wel over praten. We planden samen extra vrije dagen in zodat ik tot rust kom. Verder werkt het voor mij om thuis meer rust te pakken, duidelijk grenzen aan te geven en goed naar mezelf te luisteren. Ik heb bij de huisarts mijn bloedwaarden laten checken op tekorten. Ik slik nu melatoninetabletten en slaap weer redelijk.”
Agnes

En dit zegt de deskundige

“Veel vrouwen in de overgang hebben last van slaapproblemen, dat verdient meer aandacht. Ik zou je aanraden om nog eens het gesprek met je baas en collega’s aan te gaan. Het kan helpen om duidelijk te maken wat de winst is voor je werkgever. Ziekteverzuim is te voorkomen door oog te hebben voor deze vrouwspecifieke klachten en ondersteuning te bieden. Vaak maken kleine aanpassingen een groot verschil, bijvoorbeeld later beginnen of een extra rustmoment. Als je dit goed aangeeft in de agenda, heeft niemand er last van en kun jij geconcentreerder werken.”
Felicia van Andel, expert op het thema Werk bij WOMEN Inc., womeninc.nl

  • Productie: Chanan Foppen

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden