null Beeld

PREMIUM

“Mijn partner en ik hebben een heel ander ritme”

Redactie

Claudia (43):

“Mijn partner is een avondmens, hij gaat het liefst pas rond één uur slapen. Ik word steeds meer een ochtendmens en lig er graag vroeg in. Hierdoor beginnen we langs elkaar heen te leven. Hoe lossen we dat op?”

EIGEN DING DOEN

“Het heeft naar mijn mening ook voordelen: meer me-time om je eigen dingen te doen, je hebt apart van elkaar wat rust én je hebt kwalitatieve tijd samen. Te veel op elkaars lip zitten is ook niet goed.”
Joyce

WAARDEVOLLE MOMENTEN

“Er zijn toch nog genoeg uren om met elkaar te delen? Maak die momenten waardevol. Tafel langer na, zet de televisie wat later aan (of helemaal niet) en ga er op vrije momenten samen op uit.”
Liesbet

ACCEPTEREN

“Accepteer dat je verschillend bent en benut de voordelen. Kies er op tijden dat je beiden wakker bent voor om wél gezamenlijke dingen te doen, dan blijft er nog genoeg tijd over.”
Anja

TIJD MAKEN

“Leven jullie langs elkaar heen door jullie ritme, of brengen jullie ook overdag weinig tijd samen door? Misschien is dát eigenlijk het probleem. Probeer daar eens met je partner over te praten. Misschien heeft hij dat helemaal niet in de gaten en is het door verplichtingen zo gelopen. Door weer meer tijd voor elkaar vrij te maken, zal jullie bedtijd ook geen probleem meer zijn.”
Janneke

En dit zegt de deskundige

“Het is belangrijk om eerst scherp te krijgen of jullie hetzelfde probleem hebben. Uiteenlopende ritmes kunnen ook een vermijdende functie hebben. Het helpt een tijdje bij het ontkennen van wat niet goed meer loopt in de relatie. In dat geval zijn er ook andere gesprekken nodig. Als jullie allebei het contact en de verbinding missen, zal er ook motivatie en creativiteit zijn om tot een oplossing te komen. De mogelijkheden zijn legio: uitgebreider tafelen, ’s avonds samen een wandeling maken, tv en laptop uit een uur voordat de eerste naar bed gaat, en in het weekend een compromis sluiten over bedtijd. Zoek verdieping door echt stil te staan bij elkaar, wees nieuwsgierig, vraag door en maak ook daar wat leuks van.”
Jeanet van Ramshorst, relatie- en gezinstherapeut, vanramshorstconsult.nl

  • Productie: Chanan Foppen

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden