Willeke helpt zieke, gewonde en verweesde dieren

“Mijn puberkinderen lachen me uit als ze me in de weer zien met melkflesjes”

null Beeld Petronellanitta
Beeld Petronellanitta

STerke vrouwen die hun Energie inzetten voor Resultaat, dat zijn Libelle Sterren. Tien weken lang zet Libelle een STER in het zonnetje die zich inzet voor het welzijn van dieren. Vanaf 27 oktober is het mogelijk om via libelle.nl/ster te stemmen op de vrouw die jij ziet als dé Libelle STER 2022. De winnares ontvangt een speciaal ontworpen wisselster.

Merel BronsPetronellanitta

Deze week kandidaat 6:

Willeke van den Heuvel (53, eigenaar online marketingbureau) helpt zieke, gewonde en verweesde dieren in Wildopvang Zuid-Holland.

“Ik had altijd al hart voor dieren. Toen ik jong was, ging ik met mijn vader de bossen in en namen we zieke of gewonde dieren mee naar huis om ze op te lappen. Opvang voor dieren was er in die tijd nog niet. Ik wilde dierenarts worden, maar werkte uiteindelijk jarenlang in de marketing. Toen een vriendin die bij de dierenambulance werkte me een foto liet zien van vijf baby-egeltjes, smolt ik. Ik meldde me aan en voor ik het wist, stond ik de hokken van de egels schoon te maken. Het zijn grote stinkerds en ze kunnen nog bijten ook, maar toch vind ik ze superschattig.
Het grootste deel van de dieren die bij ons komen is slachtoffer van menselijk handelen. Denk aan een eend met een vishaak in zijn bek, een ooievaar waarvan de poten aan elkaar zitten door visdraad, een zwaan die tegen een vrachtwagen is gevlogen, vogels met vernielde nesten… Ze blijven bij ons tot ze weer naar buiten kunnen, het zijn er dik 4300 per jaar.

null Beeld

Al snel nadat ik was begonnen als vrijwilliger, bleek dat de opvang financieel in zwaar weer verkeerde. Dat na tweeënveertig jaar het doek zou vallen, was voor iedereen vreselijk. Vooral voor de dieren. Ik heb diezelfde nacht nog een website gemaakt en een persbericht verstuurd. In no time werd ons verhaal opgepakt door de media en stroomden de donaties binnen.
Zo kon de opvang worden gered. In januari 2020 heb ik de opvang volledig overgenomen. Dat betekent dat ik elke dag ‘aan’ sta, er moet altijd van alles worden geregeld. We zijn ook ambitieus, we willen de zorg verder verbeteren en onze ruim honderd vrijwilligers beter opleiden.
Ik ben trots op alles wat we de afgelopen twee jaar hebben bereikt. Deze zomer was de opvang een grote kraam­kamer vol babykonijntjes en -vogeltjes. Die wilden aan de lopende band gevoed worden, we renden ons rot. Ik heb zelfs een paar babykonijnen in huis genomen zodat ik ze nachtvoeding kan geven. Mijn puberkinderen lachen me soms uit als ze me in de weer zien met melkflesjes. Maar dan vragen ze wel de volgende keer: ‘Kunnen we je misschien helpen, mam?’ Ze zijn net zo gek op dieren als ik.”
wildopvangzuidholland.nl

Volgende week:

Miriam Burkhard ondersteunt vanuit Nederland de opvang van ontheemde luiaards in Suriname.

Styling, haar en make-up: Ronald Huisinga. | M.m.v. Exxcellent (jumpsuit), Pieces (top), MS Mode (blazer), Massimo Dutti (riem), Nolten (schoenen).

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden