null Beeld

PREMIUM

“Mijn vriend wil dat ik mijn kat wegdoe”

Redactie

Nora (38): “Onlangs is mijn vriend bij me ingetrokken. Heel gezellig, maar over één ding worden we het niet eens: hij houdt niet van katten en kattenharen. Daarom wil hij dat ik de kat wegdoe. Ik wil dat hij zich thuisvoelt bij mij, maar het idee dat ik afscheid moet nemen van mijn kat maakt me verdrietig. Hoe komen we hier samen uit?”

Concessie

“Hij is in jouw huis. De kat is jouw maatje. Dan mag hij niet van jou vragen de kat weg te doen. Als hij van je houdt, moet hij de kat accepteren. Je kunt wel een deel van je huis kat- en kattenhaarvrij houden. Wil hij die concessie niet doen? Dan gaat hij toch lekker ergens anders wonen? Als je toegeeft, heb je voor je het weet geen zeggenschap meer over wat jij belangrijk vindt.”
Ineke

Niet eerlijk

“Dat wist hij toch van tevoren? Dat is niet eerlijk van hem. Stel voor om elke dag te stofzuigen en de kat regelmatig te kammen. Maar ik zou hem zeker niet de deur uit doen. Straks houdt de relatie geen stand en heb je ook geen kat meer!”
Ingrid

Accepteren

“Ik neem aan dat hij dit al aangaf voordat hij bij je kwam wonen? Je had er op dat moment voor kunnen kiezen om niet te gaan samenwonen. Heeft hij dat toen niet gemeld? Dan zou ik aangeven dat hij wist dat je een kat had en dat zal moeten accepteren.”
Angelique

Niet welkom

“Hij komt bij jou en je kat in huis wonen, want jullie wonen samen. Als een van jullie niet welkom meer is, is het heel jammer voor je vriend, maar dan komt hij er niet bij. Hij went er maar aan.”
Gerda

En dit zegt de deskundige

“Je wilt graag dat je partner zich thuisvoelt in jouw huis. Hij wil dit ook en toch voelt hij zich niet thuis omdat hij last heeft van de kat waar jij zo dol op bent. Bekijk samen welke opties er zijn, naast de uiterste keuze om afscheid te nemen van de kat. Blijf met elkaar naar mogelijkheden zoeken. Wat maakt dat hij de kat zo erg vindt? Waar heeft hij het meest last van? Zo begrijp je elkaars standpunt beter en kun je wat meer met elkaar meeleven. Noem allebei een of twee dingen die je moeilijk vindt in deze kwestie, plus waar je zelf behoefte aan hebt. Kijk waar ruimte is om te onderhandelen. Zo houd je de kwestie gekaderd en kunnen jullie samen tot een oplossing komen.” Joey Steur, relatie- en gezinstherapeute, praktijkdeliefde.com

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden