null Beeld

“Mijn vriendin is zelf de oorzaak van haar vechtscheiding”

Céline (47): “Mijn beste vriendin is heel lief, maar ook ontzettend direct. Twaalf jaar geleden is ze getrouwd. Dat sprookjeshuwelijk is uitgelopen op een vechtscheiding. Ik dacht altijd dat hij de schuldige was, pas nu zie ik haar enorme aandeel. Moet ik haar daarop aanspreken?”

Luisterend oor

“Nee, dit heeft toch niets met jullie vriendschap te maken? Als mijn vriendinnen steun vragen, bied ik ze een luisterend oor zonder mijn visie of mening te geven. Pas als ze vragen naar mijn mening of advies, vertel ik wat ik ervan denk. Laat los wie ‘de dader’ is, dat doet er niet toe.”
Tam

Pakt verkeerd uit

“Ik vrees dat ze daar nu niet voor openstaat. Iemand die zó vol woede zit, sluit zich meestal af. Jouw advies of mening, hoe goedbedoeld ook, komt niet binnen of pakt verkeerd uit. Je kunt er nu voor haar zijn. Je mening geven kan altijd nog.”
Annemiek

Eerlijkheid

“Als je ervan overtuigd bent dat zij door eigen toedoen een eind kan maken aan deze vechtscheiding, kun je zeker aangeven dat ze nooit rust zal krijgen als ze zo doorgaat. Vooral als er kinderen bij zijn betrokken. Zij zijn gebaat bij jouw eerlijkheid. Dat is vriendschap!”
Laura

Niet mee bemoeien

“Ik zou me niet bemoeien met het huwelijk van een ander. Bij een scheiding komen veel emoties kijken en wordt vaak niet rationeel gekeken. Dat komt later wel weer. Op dit moment moet je je plaats kennen en niet optreden als politieagent of maatschappelijk werkster, maar haar vriendin zijn. Vaak weet je de helft niet, al denk je van wel.”
Ralina

En dit zegt de deskundige

“Deze vriendschap is waardevol. Je vriendin kon bij jou terecht met haar teleurstelling, pijn, verdriet en al die andere gevoelens die opspeelden toen haar sprookjeshuwelijk instortte. Zo heb jij een beeld gekregen van de dynamiek in die scheiding, maar nu besef je dat dit beeld niet klopt. Moet je haar daarop aanspreken? Voordat je antwoord kunt geven op die vraag is het goed om na te denken over je eigen teleurstelling en motieven. Door dit zelfonderzoek krijg je duidelijkheid over je houding en eventuele oordeel. Stel dat je hierover met je vriendin wil praten, doe dit dan op een onderzoekende manier. Hoe is zij in zo’n vechthouding gekomen? Wil ze eruit? Kun jij daarbij helpen? Zo hoeft ze zich niet aangevallen te voelen en kan jullie vriendschap groeien.”

Irene van ’t Eind-van der Horst, relatiecoach, vanteind.nl

  • Denktank: Chanan Foppen.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden