null Beeld

Mijn zus schonk haar eicellen aan mij

Libelle Admin

Sandra (38): “Ik ontmoette Jeroen en wist: met hem wil ik kinderen. Ook hij twijfelde geen seconde. Bijna meteen ben ik met de pil gestopt. Heel impulsief eigenlijk, maar het voelde goed. De maanden gingen voorbij en iedere keer weer werden we teleurgesteld. Waarom lukte het ons niet? Na een jaar gingen we de medisch molen in. Bloed prikken, echo’s, onderzoeken. De conclusie was uiteindelijk dat ik op het punt stond om vervroegd in de overgang te komen. Mijn kans om via de natuurlijke weg zwanger te raken, was nog maar tien procent en volgens de arts konden we ons dus beter richten op eiceldonatie. Zo’n mededeling slaat in als een bom.

Pas na anderhalf jaar vertelden we mijn familie wat er aan de hand was. Mijn moeder was ernstig ziek en we hadden haar niet onnodig ongerust willen maken. Ze schrokken en leefden met ons mee. Ook de steun van mijn zus deed me goed. Zij ging, na mijn mededeling, meteen naar de gynaecoloog. Vervroegde overgang kan namelijk erfelijk zijn. Gelukkig was alles in orde, maar ze kreeg wel het advies zo snel mogelijk aan kinderen te beginnen. Een paar maanden later was ze zwanger. Wat was ik boos en teleurgesteld. Natuurlijk gunde ik het haar, maar waarom ging het zo makkelijk? Ze hadden er niet eens moeite voor hoeven doen. Ik was ontzettend jaloers. Wat zij had, dat wilde ik ook.

Toen ze na de eerste al snel zwanger bleek van haar tweede kindje, kwam ze naar me toe. Ze zei: ‘Ons gezin is bijna compleet, nu is het jullie beurt’, en bood ons haar eicellen aan.

Ik draag het kindje negen maanden in mijn buik. Dat maakt mij zijn of haar moeder. Het idee dat dat misschien toch nog gaat gebeuren, is fantastisch. Ik ben mijn zus dankbaar voor deze kans. Zij zal een medisch traject moeten doorlopen dat heftig en pijnlijk zal worden en dat allemaal voor onze droom. Dat is niet vanzelfsprekend. Dat is bijzonder. Dankzij haar zal ik misschien toch ooit nog moeder worden.”

Bent u benieuwd naar het hele verhaal van Crista en Sandra? Lees dan het hele artikel in Libelle 10 op pagina 47. Of bekijk het artikel over de heldspel en plaats uw verhaal.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden