null Beeld

Minicursus webshop beginnen

In tien stappen naar een succesvolle webshop

redactie

Ze schieten als paddenstoelen uit de grond: de webhops. En dat is niet zo vreemd, want het is leuk, goed te combineren met een gezin en je verdient er nog geld mee ook. Maar bij een webwinkel komt wel het een en ander kijken.

1. Bedenk welk product u wilt gaan verkopen: zijn het artikelen (kinderkleren) of diensten (kookworkshops)? Belangrijk is passie voor het product én dat het ‘uniek’ is. Wat maakt dat uw product anders is dan dat van anderen?

2. Bedenk een goede naam. Hij moet origineel zijn, de lading dekken én via Google makkelijk te vinden zijn. Het is niet erg als het een lange naam is (veel korte, krachtige namen zijn al bezet): met een beetje mazzel zetten klanten de winkel bij hun favorieten, zodat ze de naam niet telkens hoeven typen. Dé naam gevonden? Leg hem zo snel mogelijk vast (bijvoorbeeld via hostnet of mijndomein).

3. Maak een inschatting van de aanloopkosten. Denk aan de aanschaf van software en het bouwen van een website, maar ook aan kosten voor het registeren van de domeinnaam en verpakkingsmateriaal.

4. Schrijf een ondernemingsplan. Dat bestaat uit vijf onderdelen waarin alles staat over: de ondernemer, de onderneming, de markt, de organisatie, de financiën. Kijk op de site van de Kamer van Koophandel voor voorbeelden.

5. Als de zakelijke kant geregeld is, is het tijd om na te denken over de ‘inrichting’. Wat moet er allemaal te zien zijn? Kijk vooral ook hoe andere webwinkels het hebben aangepakt. Kijk voor inspiratie eens op Flavourites.

6. Maak een schematisch overzicht – een zogenaamde sitemap – waarin komt te staan wat er op de site moet komen, hoe hij is ingedeeld en hoe er genavigeerd wordt.

7. Bepaal wie de webwinkel gaat bouwen. Gaat u dat zelf doen of neemt u een professional in de arm? Het is ook mogelijk om op veilingsite eBay een shop in te richten. Deze is wel beperkt qua mogelijkheden en ontwerp.

8. De spullen in de winkel: waar gaat u ze vandaan halen? Wat wordt de verkoopprijs, waar worden ze opgeslagen en hoe gaat u ze verzenden?

9. De winkel is ingericht, de producten liggen klaar. Zorg ervoor dat het bestel- en betaalproces eenvoudig en overzichtelijk zijn. Het kan een idee zijn om de betalingen door een externe partij – een Payment Service Provider – te laten regelen (bijvoorbeeld Buckaroo of MultiSafepay).

10. Handel de bestelling netjes en snel af: het belangrijkste is natuurlijk dat de klant nog een keer terugkomt!

Het aanbod van Libelle Academy

Briljant plan voor een webshop, maar liever meer inspirerende informatie? Volg de online cursus Een webshop beginnen van Libelle Academy. Daar leert u de basis voor de start van een eigen webwinkel. Online cursussen volgt u thuis achter de computer en kosten € 32,95.

Tijdens deze cursus maakt u geen website. Wilt u dat wel? Schrijf u dan in voor de cursus Website bouwen! De cursussen van Libelle Academy duren drie dagdelen en kosten € 99,-. Kijk voor het complete aanbod op de website van Libelle Academy.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden