PREMIUMHet boek dat mijn leven veranderde

Miranda (47) zit in een rolstoel: “Eerst zag ik vooral alles wat ik níet meer kon”

null Beeld Petronellanitta
Beeld Petronellanitta

Miranda Kooijman (47) belandde zes jaar geleden in een rolstoel. Leef, de biografie van de in maart overleden paralympisch kampioen Bibian Mentel, inspireerde haar om te kijken naar wat wél kan.

Elselien van DierenPetronellanitta

“Voetbal, schaatsen, wielrennen, skiën... Al van jongs af aan ben ik dol op sport. Maar nadat ik in 2015 meerdere keren werd geopereerd aan een versleten knie en er allerlei complicaties optraden, kon ik niet meer lopen. Een van de complicaties was een botcyste in mijn scheenbeen, waardoor er permanent een breuk in mijn bot zit. Op krukken en met een transportrolstoel moest ik altijd om hulp vragen, dus besloot ik al snel om een maatwerk-rolstoel aan te vragen. Het was fijn dat ik hierdoor niet meer zo afhankelijk was van anderen, maar het was ook moeilijk om opeens in een rolstoel te zitten. Mensen staarden naar me als ik in de supermarkt even uit mijn rolstoel opstond om iets uit het schap te pakken. Soms vroegen mensen aan mijn partner wat er met me aan de hand was. ‘Hallo, ik zit hier hoor’, zei ik dan.

Knop om

In de eerste maanden keek ik vooral naar de dingen die ik niet meer kon, maar uiteindelijk heb ik de knop omgezet. Ik wilde weer zin hebben in het leven, leuke dingen doen met mijn man. Paralympisch kampioen Bibian Mentel was een inspiratiebron. Als sportliefhebber volgde ik haar al toen ze nog met de valide sporters meedeed. Nadat haar been moest worden geamputeerd vanwege kanker, kwam ze met een prothese terug op het allerhoogste niveau. Dat alleen al is indrukwekkend, maar het mooiste wat ze heeft gedaan is een foundation oprichten voor kinderen met een beperking. Dankzij Bibian kunnen deze kinderen protheses krijgen waarmee zij ook een sport kunnen beoefenen. Ik ben zelf ook weer volop aan het sporten. Ik heb een handbike, doe aan zit-skiën en bij de lokale tennisclub heb ik rolstoeltennis opgericht zodat ik dicht bij huis kan tennissen.

null Beeld

Volwaardig meedoen

Bij Bibian is maar liefst vijftien keer kanker geconstateerd en elke keer vond ze de kracht om door te gaan. Net als Marc de Hond, die het prachtige boek Licht in de tunnel schreef, laat Bibian met haar boek zien dat je óók met een beperking een heel gewoon leven kunt leiden. Dat je volwaardig kunt meedoen aan de samenleving. Daar strijd ik ook voor. Kom op, het is 2021! Het moet in deze tijd geen gunst meer zijn om te werken met een handicap, er zijn genoeg hulpmiddelen om dit mogelijk te maken. Zelf werk ik nog altijd als verpleegkundige. Eerst op de afdeling endoscopie, waar ik een aangepaste stoel had. Tegenwoordig ben ik werkzaam als transferverpleegkundige. Ik regel een revalidatieplek of thuiszorg voor de patiënten. Dat ik zelf een beperking heb, helpt de patiënten ook. Vooral voor jonge mensen is het fijn om te zien dat je met een beperking ook gewoon kunt werken. Het mooiste aan Bibians boek is dat ze laat voelen wat écht belangrijk is: Bibian was een vrouw met een ernstige ziekte en een beperking, maar boven alles was ze moeder en echtgenote. Je bent meer dan je handicap. Toen ik haar een keer ontmoette, heeft ze een zinnetje in het boek geschreven: Lieve Miranda, geef nooit op. It’s all about mentality. En zo is het.”

null Beeld

OVER HET BOEK
Meervoudig paralympisch kampioen snowboarden Bibian Mentel kreeg sinds 2000 vijftien keer de diagnose kanker. In haar biografie Leef vertelt ze hoe ze na elk slechtnieuwsgesprek de knop omzet en er bewust voor kiest om te leven. (€ 21,- Splint Media BV) Op 29 maart dit jaar overleed ze op 48-jarige leeftijd. Naast haar topsport-carrière was Mentel oprichter van de Mentelity Foundation, die kinderen en volwassenen met een beperking motiveert om in beweging te komen.

PS

Miranda strijdt voor meer inclusie op de werkvloer en in de samenleving. Ze zet zich in voor stichting HandicapNL en werkt mee aan wijrollen.nl, een platform vol verhalen en tips om het leven in een rolstoel makkelijker én leuker te maken.

  • Styling: Ronald Huisinga. Haar en make-up: Wilma Scholte. M.m.v.: Selected Femme (top), Mango (broek), We Fashion (colbert), Poelman (sneakers)

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden