Mireilles (52) vriendschappen bekoelden door Facebook: “Mijn vriendinnen misdragen zich op social media” Beeld Getty Images/fStop
Mireilles (52) vriendschappen bekoelden door Facebook: “Mijn vriendinnen misdragen zich op social media”Beeld Getty Images/fStop

PREMIUMDit is mijn leven

Mireilles (52) vriendschappen bekoelden door Facebook: “Mijn vriendinnen misdragen zich op social media”

Twee vriendinnen van Mireille (52) gedroegen zich zo vervelend op social media, dat hun vriendschap erdoor bekoelde.

Deborah LigtenbergGetty Images/fStop

“Ik heb een clubje met vriendinnen dat ik al sinds mijn veertiende ken. We zaten bij elkaar in de klas op de middelbare school en zijn altijd hecht gebleven. De eerste liefdes, huwelijken, kinderen, alles maakten we met elkaar mee. Heel waardevol, vriendinnen die je al zo lang hebt. Zij weten waar je vandaan komt en wie je bent. We kennen elkaars families, je hoeft niets uit te leggen. Echt fijn. Ondertussen zijn we natuurlijk allemaal onze eigen weg gegaan. We maakten nieuwe vrienden, we veranderden, maar de vriendschap bleef. De verschillen tussen ons maakten het eerlijk gezegd ook leuk en afwisselend.”

Gênante plaatjes

“Tot een jaar of drie jaar geleden. Door Facebook veranderde alles. Ik zat daar alleen voor mijn werk op, niet privé. Twee vriendinnen uit ons groepje verbaasden zich daarover. Elke keer als we elkaar zagen, begonnen ze erover. Het was zo leuk, waarom maakte ik geen privé-account aan? Oké, ik ging voor de bijl. Al heel snel werd ik echt niet goed van die twee. Ik ken ze een groot deel van mijn leven, maar opeens zag ik een heel andere kant van ze. Ze deelden de meest stomme dingen, aanbiedingen en winacties. Het gíng maar door. Ik werd voortdurend getagd in van alles en nog wat. In advertenties voor dancefeesten waar ik echt nooit naartoe zou gaan. Wisten ze dat dan niet? Oude schoolfoto’s, gênante plaatjes van mij tijdens onze vakantie lang geleden op Ibiza, waarvan ik eigenlijk niet wilde dat anderen die zagen - van alles kwam voorbij. Heel vervelend. Als ik zei dat ik niet wilde dat ze me tagden, vonden ze me kinderachtig.”

Ordinair jurkje

“Ze letten enorm op wat ik deed op Facebook. De druppel was mijn reactie onder een post van één van mijn vrienden met een plaatje van een heel ordinair jurkje. Het was van een postorderbedrijf, met de tekst ‘zakelijke outfit’ erbij. Het bericht was sarcastisch bedoeld en ik liet weten dat ik het grappig vond. Vervolgens kreeg ik die twee vriendinnen over me heen. Dat sommige mensen misschien wel echt zulke dingen aan moesten voor hun werk. Allemaal via Facebook, hè. Zodat iedereen het kon lezen. Ik ben zelf meer van het posten over politiek, over gedachten die ik heb. Nou, dat sloot duidelijk niet aan bij hun denkbeelden. Ze reageerden niet, maar spaarden hun irritaties op voor als ik ze weer in het echt zag. Dan kreeg ik de wind van voren. Dat ze het niet met me eens waren. Dat het echt niet kon wat ik schreef, heel ruzieachtig allemaal. Op een gegeven moment was ik het zo zat, dat ik ze ontvriendde op Facebook. Niet zomaar, ik stuurde ze een berichtje dat het onze vriendschap in de weg stond. Dat ik het daarom beter vond als we elkaar niet meer volgden op Facebook, maar alleen in het echt.”

Voelbare spanning

“Mijn opmerking dat ze zich nu niet meer hoefden te ergeren aan mij, zal niet geholpen hebben, maar ze waren ontzettend beledigd. Ik heb mijn schouders daar maar over opgehaald. Al raakte het me natuurlijk wel. Maar toch, ik was er zó klaar mee! Ik moest dit punt maken door ze te ontvrienden. Dit hele gedoe heeft ervoor gezorgd dat onze vriendschap behoorlijk is bekoeld. We zien elkaar nog wel – samen met de andere vriendinnen die er wijselijk niets over zeggen – maar de spanning is altijd voelbaar. Ik voel ook niet de behoefte om er weer over te beginnen. Wat lost het op? Zij hebben mij door mijn gedrag op Facebook op een andere manier leren kennen en ik hen ook. Die verschillen waren er natuurlijk al wel, maar niet zo zichtbaar. Misschien botert het niet meer door onze verschillende inzichten die wij voorheen nooit zo uitspraken. Of we zijn domweg totaal uit elkaar gegroeid. Facebook heeft in elk geval als een accelerator gewerkt.”

Bekoelde vriendschap

“Natuurlijk had ik het liever anders gehad. Ik baal van de spanning die er nu is. Het voelt minder vrij, omdat ik dus kennelijk niet alles tegen ze kan zeggen. Het is wat het is, we hebben het oppervlakkig best gezellig, maar echt goede vriendinnen, nee, dat zijn ze niet meer voor mij.”

Zó kun je je social media-account extra goed beveiligen

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden