null Beeld

Moeten we nou wéér? Dit is de reden dat videobellen zo vermoeiend is

In het begin van de coronacrisis waren we maar wat blij met de mogelijkheid tot videobellen. Zo konden we onze vrienden en familie nog zien en konden werkvergaderingen gewoon doorgaan. Maar na wekenlang vele uren te videobellen, zijn we een beetje videobellen-moe.

Fenna Witteveen

Het is fijn dat we de digitale communicatie hebben, laten we dat vooropstellen. Toch mis je een hoop non-verbale communicatie, aldus psychotherapeut Elizabeth Scarlett. Allison Johnson, manager gedragsgezondheid, vult aan: "Tijdens al dat videobellen hebben onze hersenen dezelfde stressvolle en sociale prikkels als in een echt gesprek, maar zonder de productie van ons sociaal hormoon oxytocine voelt het niet zo goed." Daarnaast hebben we geen aanrakingen meer en ontbreekt non-verbale communicatie, terwijl we daar juist zo naar verlangen. Dat in combinatie met de zorgen die er spelen, zorgt dat we geïrriteerd en vermoeid raken.

Vage grens tussen werk en privé

Nu we thuiswerken, nemen veel mensen bovendien geen pauzes. "Je verliest de tijdgrenzen die je eerder had in een kantooromgeving", vertelt Risa Williams, therapeut en online levenscoach in Los Angeles. En dankzij het vervagen van die grenzen brengen we ook meer tijd door achter onze schermen. "We hebben ons moeten aanpassen aan meer Zoom-oproepen, meer e-mails en sms'jes", zegt Williams. "Soms leidt dit tot digitale vermoeidheid."

Maar dat is niet het enige. Tijdens het videobellen ben je vaak met meerdere dingen tegelijkertijd bezig. Je bent sneller afgeleid door je telefoon, het geluid van de wasmachine of je partner die tegen je praat. Vergeet ook niet dat je vaak veel bewuster bent van hoe je eruitziet, omdat je jezelf kunt zien op het scherm. Je voelt je meer bekeken dan normaal. Tel daarbij op dat je vaak net niet lekker op elkaar ingespeeld bent tijdens zo'n gesprek. Vaker dan in het echt praat je opeens door elkaar heen. Dit zijn allemaal ingrediënten die ervoor zorgen dat je aan het einde van de dag doodop bent.

Vind de balans

Het lijkt erop dat we nog wel even gebruikmaken van de videobeldiensten. Balans en communiceren zijn de sleutelwoorden. Probeer je schermtijd na het werk te verkorten en laat het mensen weten als je even tijd voor jezelf nodig hebt. En met deze tips werk jij productief thuis.

Wil je leren om je werk weg te leggen? Lees dan het boek van Thijs Launspach, 'Werk kan ook uit'. Nu met een extra hoofdstuk over thuiswerken.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Popsugar, Margriet. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden