null Beeld

Mollen met Malin: voor deze aflevering heb ik maar één woord

Molloten, moltalk, het molboekje(?!), het deed Libelle’s Malin nooit wat. Dit seizoen is ze overstag gegaan en kijkt ze eindelijk naar Wie is de Mol? Met deze week: alle clichés over WidM zijn gewoon WAAR.

Malin Kox

Voor de eerste aflevering heb ik maar één woord. Of nou ja, eigenlijk één afkorting. OMG. Oh My God. Je leest er hieronder alles over, want we willen niet alles verklappen als je nog niet hebt gekeken. Dus spoiler alert! Of klik op 'lees meer' ;-)

Wie is de Mol 2018 begint heel voor de hand liggend, voor zover ik het kan beoordelen. Vijf koppels, allen in een ander hotel. Met een eigen foto die ze op moeten zoeken in de stad. Ze krijgen dezelfde aanwijzingen, dezelfde tijd en beginnen dus min of meer op gelijke voet.

Tussen neus en lippen door

De opdracht is helder: vind drie plekken in de stad met evenzoveel schatten. Tweeduizend euro, twee jokers én de kluis. Het wachtwoord voor de kluis moeten ze in samenwerking met de andere teams zien te achterhalen. Zijn ze te laat? Dan moeten ze de test doen en valt een van hen af. Je ziet ze kijken, rennen, nadenken, de aanwijzingen missen (ik kijk even naar jullie Loes en Ron) en klooien met vijf ijzeren buisjes op een landkaart.

En dan.

Tussen neus en lippen door zegt kandidaat Jan Versteegh aan de telefoon dat ze in Kiev zitten. 'Wacht,' zegt Ruben Hein, 'zitten jullie in KIEV?!'

Wat blijkt? Elk koppel zit in een ANDERE stad. En ik ben zo goed van vertrouwen dat ik er vanuit ging dat ze wel in dezelfde stad zouden zitten. En dit betekent ook: degene die afvalt, doet dat zonder dat hij of zij de overige 8 kandidaten (of Art) heeft ontmoet. Dát is kut.

Trage taxichauffeur

Nou ja, uiteindelijk maakt het voor het verloop van de opdracht niet eens zo heel veel uit. Olcay en Ruben zijn fanatiek en goed bezig, Bella en Simone ook, Stine heeft mazzel met Emilio, maar de andere vier ... Oei, oei!

Loes en Ron wíllen heel graag - of doen dat zo voorkomen - maar de Russische metro werkt niet mee. Jan en Jean-Marc gaan voortvarend van start en krijgen het dan aan de stok met hun trage taxichauffeur. Is de Mol al aan het saboteren of lacht 'ie in zijn vuistje omdat hij nog he-le-maal niks hoeft te doen?

Simone zegt 'hier links toch?', terwijl de aanwijzing duidelijk 'rechtsaf!' was. Stine en Emilio lopen 'een stom rondje', aldus Stine, maar ja, dat kan ook een afleidingsmanoeuvre zijn.

Over afleidingsmanoeuvres gesproken... Emilio wilde wel dat hij het wat koeler had gespeeld, met die jokers. Ruben zegt dat hij 'echt zo terug belt', en doet dat vervolgens (natuurlijk) niet. En waarom staat dat schaakbord zo pontificaal in beeld bij Jean-Marc?

Mijn naam is haas

Zes van de tien mensen hebben zichzelf veilig gesteld. Vier zitten op de wip. Loes hebben we al voorbij zien komen in de eerste beelden, dus zij kan eigenlijk niet afvallen. Maar Ron, haar 'partner', is in de intro's ook in Tbilisi te zien. Jan is volgens de peilingen in de Wie is de Mol-app toch écht de Mol, en de Mol valt nooit af. Jean-Marc heeft niemand gesproken en zijn naam is haas. Of mol?

Met de tests blijkt het venijn van aflevering 1 in de staart te zitten. Want hoeveel kun je weten over de Mol als je de andere deelnemers nog niet hebt gezien? Tenzij... je 'm zélf bent natuurlijk. Ik kijk naar jou ja, JAN.

'Gewoon vertraagd'

Uiteindelijk valt Ron af. Voor nu. Want iets in me zegt dat we hem terug gaan zien. Wie we niet zien, bij de kennismaking met Art, zijn de drie die níet zijn afgevallen. Zou dat expres zijn gedaan? Of was hun vlucht gewoon vertraagd? Volgende week weten we meer - hopelijk. Tot die tijd geldt: niets is wat het lijkt en dus zijn alle cliché's ook waar.

PS: in de WidM-app sta ik op 188 punten (van de 200). Niet heel verkeerd voor een beginner. Oh en de Mol? Dat is Simone.

Iedere week de leukste berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor onze (gratis) nieuwsbrief!

Beeld: AVROTROS/Michel Schnater

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden