null Beeld

Moniek zegde op haar 50e haar baan op om een eigen bedrijf te beginnen

Moniek Kerkhofs (56) is eigenaar van website storesconnect.nl, een verzamelsite voor kleinere webshops. Ze was 50 toen ze haar vaste baan als ambtenaar opzegde voor een nieuw avontuur als online ondernemer.

Online redactie Libelle

"Op mijn 50ste verjaardag vertelde ik het mijn vrienden en familie. Ik had mijn vaste baan als hoofd P&O, communicatie en juridische zaken bij de gemeente opgezegd. Na 10 jaar was ik toe aan iets nieuws. Ik ging een eigen webshop beginnen in woonaccessoires, met plaids, mooie kussens, manden en dergelijke. Ik werd overladen met vragen. Hoe zou ik dat financieel doen? Wat was ik precies van plan? Waarom nu? Ik had overal antwoord op, want dit was geen beslissing die ik spontaan had genomen. Het kriebelde al jaren."

Vage droom

"Toen mijn 50ste verjaardag in zicht kwam, dacht ik: het moet nu, of ik doe het nooit meer. Niet dat ik doodongelukkig was in mijn werk. Maar als ik dit niet probeerde, zou het voelen alsof ik niet alles uit mijn leven had gehaald. Alsof ik niet al mijn dromen had nagejaagd. Sommige mensen verklaarden me voor gek. Die veiligheid opgeven voor een vage droom, waar begon ik aan? Anderen feliciteerden me, zij vonden het stoer. Wat anderen er ook van vonden, ik was vooral realistisch. Met mijn vriend besprak ik uitgebreid hoe dit allemaal moest. Hij steunde me en zei: je wilt dit al zo lang, doe het dan. Lukt het niet, dan zoek je gewoon weer een baan in loondienst."

"MENSEN ZEIDEN: JE WEET NIET WAT JE OPGEEFT"

Confronterend

"Het 1ste jaar werd er een van investeren. Een deel van mijn spaargeld stopte ik in mijn bedrijf. Ik leefde van de inkomsten van mijn vriend. Omdat we dat van tevoren ook zo afgesproken hadden, was het geen probleem. Al vond ik het helemaal niet prettig, dus werkte ik keihard om zelf brood op de plank te brengen. Die 9-5 mentaliteit van kantoor liet ik los. Eigenlijk was ik altijd aan het werk. Het waren in het begin lange dagen met weinig resultaat. Dat frustreerde me soms. Waarom ging het niet sneller? Er zijn tijden geweest dat ik dacht: wat heb ik gedaan? Wanneer het de 25e van de maand was en er stortte helemaal niemand salaris op mijn rekening, bleef dat confronterend. Komt er deze maand überhaupt geld binnen? Hoe betaal ik mijn rekeningen? Soms checkte ik stiekem online vacatures, maar altijd wist ik: dat ga ik niet doen. Ik heb A gezegd, dus we gaan nu ook voor B. Dat was ik niet alleen tegenover mezelf verplicht, ook tegenover mijn vriend die me zo steunde. Ik wilde niet opgeven."

Het roer om

"In het 2e jaar ging ik winst maken. Dat vond ik zo gaaf. Altijd had ik mijn eigen geld verdiend, maar dit voelde toch anders. Dit was mijn idee en het werkte. Dit was echt mijn geld. Als ondernemer kon ik iets verzinnen, maken en aanbieden. Als er dan klanten zijn die de toegevoegde waarde daarvan zien en zeggen: daar heb ik geld voor over, dan is dat het ultiem haalbare. Dat maakte me zo trots. Het voelde ook als een bevestiging. Zie je wel dat ik de juiste keuze heb gemaakt! Toch gooide ik 2 jaar geleden het roer om. Ik begon een verzamelsite voor kleinere webshops. Ik zag daarin meer mogelijkheden. Eigenaren van webshops betalen mij om op mijn site te mogen staan en zo beter vindbaar te zijn voor klanten."

Gevoel van trots

"Mijn zus werkt sinds een jaar 1 dag per week mee in mijn bedrijf. Dat geeft mij de ruimte om af en toe iets over te dragen en niet meer altijd aan het werk te hoeven zijn. Want er is meer in het leven. Ik kan inmiddels prima leven van mijn bedrijf. Ik krijg geen vakantie-uitkering, geen eindejaarsuitkering en geen kerstpakket, maar ik mis het niet. Ik heb er andere dingen voor teruggekregen die niet in geld zijn uit te drukken. De vrijheid om thuis te werken, op de momenten die ik zelf kies. De ruimte om mijn creativiteit te gebruiken. Ik ben rustiger geworden, omdat er geen dromen meer door mijn hoofd zweven die ik ooit nog waar wil maken. Dat heb ik al gedaan. Maar het meest bijzondere gevoel is de trots. Dit is míjn bedrijf. Ik heb het gedurfd. Ik ben in het diepe gesprongen en zwem nu heerlijk rond." Meer info: storesconnect.nl

LEES OOK:

De mooiste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO:

Zo verwijder je makkelijk de kruimels van je toetsenbord

Interview: Renée Lamboo-Kooij. Fotografie: Bart Brussee.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden