null Beeld

PREMIUMBN'ers over hun dierbaarste bezit

Monique des Bouvrie: “Foto’s, tekeningen, melktandjes, hierin liggen de spullen met een ziel”

Interieurontwerper Monique des Bouvrie heeft een prachtige kunstcollectie. Maar wat écht van waarde is, ligt in haar brandkast.

Redactie

“Voordat ik Jan leerde kennen, runde ik met mijn moeder een warenhuis in tweedehands spullen. We verkochten van alles, zelfs oude Louis Vuitton-koffers. Had ik toen maar geweten wat ze vandaag waard zouden zijn, haha! Ik was altijd al creatief bezig, maar mijn passie voor kunst en interieur is echt door Jan aangewakkerd. Ik weet nog dat we op een van onze eerste afspraakjes in een restaurant zaten en hij me vroeg naar mijn favoriete kunstenaar. Ik wist níets van kunst en riep snel dat ik het werk dat daar aan de wand hing wel erg mooi vond. Jan heeft me echt leren kijken.

null Beeld
null Beeld

Een huis moet je omarmen en beschermen, je een warm gevoel geven. Maar dat moet je wel zélf doen. Dus ook als ik ’s avonds alleen thuis ben, maak ik het gezellig. Lichten gedimd, de kaarsen aan, een gezellig muziekje op. Oók in de slaapkamer. Door de jaren heen hebben Jan en ik een prachtige collectie kunstwerken en objecten verzameld. Ik vind het prachtig om daarnaar te kijken, maar het is niet het belangrijkste. Misschien omdat ik in mijn werk als interieurontwerper elke dag met mooie spullen werk.

Je zou het misschien niet verwachten, maar de enige dingen waar ik écht niet zonder kan liggen in de brandkast. Laatst was ik op zoek naar mijn gele vaccinatieboekje. Ik trok de deur van de brandkast open en voor ik het wist, was het een uur later. Tekeningen van de kinderen, fotoalbums, een doosje met melktandjes, het eerste jasje van mijn dochter dat Jan voor haar kocht toen hij op zakenreis was… Al die mooie herinneringen gingen door mijn handen. Dat zijn de spullen waar een ziel in zit. Ik nam me meteen voor weer nieuwe fotoalbums te maken. Een boek met gedrukte foto’s, dat is toch veel leuker dan al die afbeeldingen op je mobiele telefoon?”

Het huis van mijn jeugd

“Ik ben opgegroeid in de bossen van Apeldoorn. Mijn moeder was al veel met interieur bezig. Het was licht, met wat antieke items. We hadden zelfs een bank van Jan!”

Huidige woonplaats
“Ik woon afwisselend in Naarden en in Frankrijk. De basis van beide huizen is licht en neutraal zodat de kleurrijke kunst alle aandacht krijgt.”

Liefde voor interieur
“Mijn huis is constant in beweging. Ik verander regelmatig iets.”

Minder kopen
“Laten we ophouden met de wegwerpmaatschappij! Ik ben blij dat steeds meer mensen sparen voor mooie dingen van goede kwaliteit. Onze bank staat er bijvoorbeeld al jaren. Gewoon de hoes af en toe wassen en dan is hij weer als nieuw.”

Opruimen
“Jans kleding hangt nog gewoon in de kast. Het is voor iedereen anders, maar ik vind het fijn om dat zo te laten. Hij is nog heel erg hier.”

Droomhuis
“Ik woon natuurlijk al in een droomhuis, maar ik vind een loft bijvoorbeeld ook geweldig. Zo’n grote, open ruimte met heel hoge plafonds.”

  • Monique des Bouvrie (Apeldoorn, 1962) is interieurontwerper. Ze was getrouwd met Jan des Bouvrie, die met zijn lichte interieurs een stempel drukte op de Nederlandse woonkamers. Jan overleed in oktober 2020 aan de gevolgen van prostaatkanker. Samen hebben ze een zoon en een dochter, Jan heeft nog twee kinderen uit een eerder huwelijk. hetarsenaal.nl

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden