null Beeld

Monique van de Ven over trots en angst

Waar is actrice Monique van de Ven (63) bang voor? En waar is ze trots op? "Door voor Edwin te kiezen, liet ik natuurlijk wel wat achter, ik heb er mensen veel verdriet mee gedaan. Maar ik wist: dit is mijn man." 

online redactie Libelle Daily

Angst

"Ik heb de neiging om dingen die me angst inboezemen te benoemen en er de confrontatie mee aan te gaan, zodat ik die angst kan bedwingen. Het is ongezond om in angst te leven. Die confrontatie kun je natuurlijk niet met iedere angst aangaan. Ik ben van nature niet bang, maar de angst om te verliezen heb ik al vroeg meegekregen. Ik was 5 toen mijn vader stierf, van het ene moment op het andere. Natuurlijk dacht ik toen: bij mijn moeder kan dat ook gebeuren! En toen verloor ik later zelf een kind… De angst om een dierbare te verliezen, is bij mij denk ik heel gegrond. Afgezien daarvan leven we nu in angstige tijden. Het raakt me heel erg wat er allemaal in de wereld gebeurt. Ik denk er veel over na: hoe gaan we dit tij in hemelsnaam keren? Die angst laat ik maar even toe, maar je kunt die angst niet altijd onder controle hebben."

LEES OOK: GERARD EKDOM OVER VREUGDE EN VERDRIET

Trots

"Ik ben trots op mijn kinderen. Ik ben ook trots op hoe wij met z'n drieën met het leven omgaan: hoe we onderwerpen bespreekbaar maken, hoe wij ons leven leiden. Edwin en ik zijn bijna 29 jaar samen, dat is niet niks. Op mijn 35e heb ik de juiste keuze weten te maken. Iedereen om me heen zei toen: 'Ben jij wel goed bij je hoofd?! Wat ben je aan het doen?' Door voor Edwin te kiezen, liet ik natuurlijk wel wat achter, ik heb er mensen veel verdriet mee gedaan. Maar ik wist: dit is mijn man. Ik ben er trots op dat ik toen voor mezelf ben opgekomen. Dat kon ik doen omdat mijn moeder me had geleerd om onafhankelijk te zijn in alle beslissingen die je neemt, zowel privé als professioneel. Zo leerde ik om te vertrouwen op mijn intuïtie. Als ik een belangrijke beslissing moet nemen, ga ik altijd even naar binnen en vraag ik me af: wat wil ik? Als ik iets alleen voor een ander, voor het geld of een andere stompzinnige reden wil doen, gaat het niet door. Toen ik verliefd werd op Edwin, besefte ik: als ik mezelf gelukkig kan maken, kan ik meer mensen gelukkig maken. Dit moet ik doen. Uiteindelijk heeft het allemaal goed uitgepakt, voor ons, maar ook voor de anderen die erbij betrokken waren."

LEES OOK: HADEWYCH MINIS OVER TROTS EN ANGST

Meer Monique

Monique heeft net weer een nieuw seizoen van de televisieserie Dokter Deen opgenomen.

Interview: Liddie Austin. Beeld: Robert Alexander

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden