null Beeld

Morgen naar de expo van Henri Matisse? “Henri wie?”

Iedere week schrijft Hans een prachtige column voor Libelle. En omdat we je die niet willen onthouden, kun je ’m hier – helemaal gratis en voor niets – nog eens nalezen!

online redactie Libelle Daily

Ik las op Wikipedia over Henri Matisse. Wat een welbestede tijd!

Hier volgt mijn cursus ‘Hoe bezoek je een museum met je vrouw of vriendin?’. Ten eerste omdat ik onlangs een onderzoek las waaruit blijkt dat vrouwen veel meer verstand van en vooral gevoel voor kunst hebben dan mannen. Ze kijken ook langer naar een schilderij: gemiddeld twaalf seconden, maar liefst acht seconden langer dan de gemiddelde man. Probeer het maar eens, heren, twaalf seconden naar een schilderij kijken. Juist ja, die ervaring had ik ook: het lijkt wel een eeuwigheid.

Tip 1: hou vol. Volhouden kan heel goed als je al kijkende intussen aan andere dingen denkt (voetbal, auto’s, enfin, onderwerpen te over, en anders doet u maar waar wij mannen best goed in zijn: denk even aan niks).

Ten tweede omdat mijn vrouw onlangs meldde dat ze met mij naar het Stedelijk Museum in Amsterdam wilde om de werken van Henri Matisse te bekijken. En dan nu meteen tip 2: bereid u voor. Nou ja, een beetje dan. Ik las op Wikipedia over Henri Matisse. Kostte me al met al drie minuten. Maar wat een welbestede tijd! Toen mijn vrouw en ik voor een van zijn gigantische, veelkleurige papiercollages stonden (wat ik best een kinderachtig werk vond, maar hé, zeg zoiets nooit hardop) vertelde ik haar: “Met dit soort collages is hij begonnen toen hij aan zijn rolstoel was gekluisterd. En al die kleuren kwamen uit zijn hart, een gebroken hart.” U begrijpt: die tekst is niet van mezelf. Maakt niet uit. Want mijn vrouw keek me aan met een blik van: goh, ik wist niet dat ik met zó’n gevoelige, diepzinnige man was getrouwd…

Tip 3: aangezien uw partner meer verstand van en vooral gevoel heeft voor kunst, kunt u beter wachten met commentaar totdat zij iets heeft gezegd. Zegt zij na die ellenlange twaalf seconden: “O, die lichtval!” Dan zegt u: “Hé, toevallig zeg, ik zat net die fantastische lichtval te bestuderen!” Maar pas op: wees niet altijd zo meegaand. Zegt zij bijvoorbeeld: “Zullen we weer gaan?” dan denkt u: gelukkig zeg, eindelijk weg uit dit suffe museum, maar zegt u: “Nou lieverd, eerlijk gezegd ben ik nog niet uitgekeken. Zullen we nog een halfuurtje?” En dat ‘eerlijk gezegd’ is natuurlijk maar een uitspraak, u kunt natuurlijk nóg veel verder gaan.

Tip 4: zegt uw vrouw: “Zeg, zullen we morgen naar die expositie van Henri Matisse gaan?” zeg dan niet: “Henri wie?”, maar lieg keihard: “Lieverd, dit is zó bizar… Ik wilde net precies hetzelfde voorstellen!”

null Beeld

Hans Verstraaten is getrouwd. Hij is journalist en columnist voor o.a. Management Team. Lees ook zijn andere columns.

Beeld: Gert Jan van Rooij. ©Succession H. Matisse, c/o Pictoright Amsterdam 2014

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden