null Beeld

Na zoveel jaar is je koelkast aan vervanging toe

Een nieuwe koelkast is een flinke uitgave en daarom doen mensen ook zo lang mogelijk met dit apparaat. Maar is dat wel goed of kun je beter na een aantal jaar een nieuwe koelkast kopen? Die kun je dan in ieder geval wel goed schoon houden met het trucje in de video.

Chanan Foppen

Drogers, koelkasten , vriezers en andere apparaten in het huishouden zijn de afgelopen 10 jaar veel zuiniger geworden. Het kan dus wel degelijk lonen om je koelkast die het misschien nog prima doet, in te ruilen voor een nieuw exemplaar. Dat scheelt namelijk zóveel in de energiekosten dat je de aankoop van een koelkast al binnen afzienbare tijd kunt terugverdienen.

Milieu

Een nieuwe koelkast is niet alleen goed voor jouw portemonnee, maar ook voor het milieu. Natuurlijk wordt Moeder Natuur ook niet heel vrolijk wanneer je je koelkast bij het grof vuil zet, maar volgens wetenschappers is dat minder schadelijk dan deze oude, energievretende koelkast te blijven gebruiken.

Berekeningen

Je kunt op een simpele manier uitrekenen of het voor jou ook kan lonen om een nieuwe koelkast te kopen. Puk van Meegeren, woordvoerder van Milieu Centraal legt aan Business Insider uit hoe je dat doet. “Een 20 jaar oude koelvriescombinatie verbruikt ongeveer 500 kilowattuur per jaar en een modern, zeer zuinig exemplaar met energielabel A+++ slechts 150 kilowattuur. Dat scheelt dus zo’n 70 procent in het energieverbruik en dat komt neer op een besparing van 85 euro per jaar.”

9 jaar

Een nieuwe koelkast kost al snel 700 euro, dus dan zou je na ongeveer 9 jaar de koelkast hebben terugverdiend. Volgens Van Meegeren ligt het omslagpunt vaak zelfs al op 7 jaar. Op de website van Milieu Centraal is een speciale tool gebouwd waarmee je kunt checken of dat ook voor jouw apparaten geldt.

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle Daily in je mailbox? Dit wil jij niet missen! Meld je aan voor de Daily Update!

Bron: Businessinsider.nl. Beeld: iStock.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden