null Beeld

Naar buiten met de beste singer-songwriters van Nederland

Libelle bouwde een vlot met Maaike Ouboter, Jacqueline Govaert en Niels Geusebroek. Om vervolgens rond het kampvuur plaats te nemen voor een goed gesprek (mét gitaar natuurlijk).

Elselien van Dieren

Maaike Ouboter wilde niet wéér een liedje over de dood

“Ik wilde graag dat de plaat niet te zwaar werd, maar je hebt niet in de hand hoe mensen iets opvatten. Nieuwe dag gaat voor mij over hoop en een nieuw begin, maar Boudewijn de Groot zei laatst tegen me dat hij dacht dat het over zelfmoord ging. O nee, dacht ik meteen, niet wéér een liedje over de dood! Ben ik daar misschien toch onbewust mee bezig? Ik snap nu wel wat hij bedoelde. Een nieuw begin en de dood liggen dicht bij elkaar. Maar eigenlijk maakt het niet uit, wat anderen van mijn nummers denken, is niet aan mij.”

null Beeld

Niels Geusebroek is verbaasd over de reacties op zijn muziek

“Take your time girl ging heel specifiek over de moeder-dochterrelatie, maar ook vaders en zonen herkenden zich erin. Ik heb zo ontzettend veel reacties op dat nummer gekregen: de een had een kind verloren, de volgende kon geen kinderen krijgen, de ander had 5 dochters. Alles kwam voorbij, van hartverwarmend tot hartverscheurend. Ik denk dat het type muziek dat ik maak en misschien ook wel de eerlijke manier waarop ik me opstel, dit soort reacties losmaakt. Dat raakt me. Het is waar het leven voor mij over gaat: het delen van emoties. Ik vind het een eer dat mensen zich blijkbaar zo vertrouwd voelen met mij dat ze gemakkelijk intieme dingen met mij delen. Dat ze denken: die Niels, die zal het wel begrijpen.”

null Beeld

Jacqueline Govaert werkt harder sinds ze kinderen heeft

“De fijnste periode in mijn werk is als ik veel aan het schrijven ben en niks liever wil dan de hele dag achter de piano zitten. Dat is de ene keer gemakkelijker met het gezinsleven te verenigen dan de andere. Het blijft zoeken. Sinds ik kinderen heb, werk ik wel veel harder dan vroeger. Toen kon ik het werk eindeloos uitstellen, nu moet het gebeuren als Billie en Sis naar school zijn. Als je iets wilt bereiken als muzikant moet je gedisciplineerd zijn.”

null Beeld

Snelle vragen aan Maaike, Jacqueline en Niels

Want waar zijn ze verslaafd aan? Wie zouden ze wel een dag willen zijn? En... wanneer waren ze voor het laatst dronken? Check deze en andere antwoorden in de video.

De complete interviews met Maaike, Niels en Jacqueline lees je in Libelle 40, vrijdag 25 september in de winkel.

Interviews: Liddy Austin. Beeld: Rossi & Blake

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden