Nadine van Heusden (36): “Ik ben altijd bezig met het welzijn van vogels”

null Beeld Petronellanitta
Beeld Petronellanitta

STerke vrouwen die hun Energie inzetten voor Resultaat, dat zijn Libelle Sterren. Tien weken lang zet Libelle een STER in het zonnetje die zich inzet voor het welzijn van dieren. Vanaf 27 oktober is het mogelijk om via libelle.nl/ster te stemmen op de vrouw die jij ziet als dé Libelle STER 2022. De winnares ontvangt een speciaal ontworpen wisselster.

Merel BronsPetronellanitta

Deze week kandidaat 2:

Nadine van Heusden (36) vangt met Stichting opvang Papegaai & Zoo vogels op die een beter thuis nodig hebben.

“Mijn opa was duivenmelker. Ik vond het geweldig om in zijn duivenhok te kijken, en als hij zijn duiven meenam en bij ons in de achtertuin losliet, kon ik mijn geluk niet op. Al mijn spreekbeurten gingen over vogels en ik was als kind al lid van de Vogelbescherming. De liefde bleef: zelfs in mijn studententijd hield ik drie parkieten in mijn kleine studentenkamer. Maar hoe ouder ik werd, hoe meer ik ging nadenken over het welzijn van vogels. Mensen houden ze in kooien, is dat eigenlijk wel goed? Ik ben me erin gaan verdiepen en besloot me sterk te maken voor een beter leven voor vogels. Als we ervoor kiezen om ze in gevangenschap te houden, moeten we hun leven zo leuk mogelijk maken. Dat kan door meer afwisseling te bieden in voedsel. Daarnaast kunnen de kooien wel wat groter en vinden ze het prettig om gezelschap te hebben.

null Beeld

Voor mijn eigen papegaaien bouwde ik een grote volière met een verwarmd binnenhok. Ook kocht ik er een maatje bij, een vogel met een manke poot. Dit was het begin van mijn vogelopvang, want ik ontdekte dat veel mensen hun dier in een opwelling aanschaffen en niet beseffen hoeveel aandacht het nodig heeft. Als een papegaai die niet krijgt, kan hij agressief worden. Daar komt bij dat papegaaien wel vijftig jaar oud kunnen worden, soms hebben baasjes dan op een gegeven moment geen zin meer om voor ze te zorgen. Het is schrijnend om te zien hoe sommige papegaaien zich uit eenzaamheid kaalplukken. Met Stichting Papegaai & Zoo werk ik aan een papegaaienopvang met grote volières waar vogels uit hetzelfde continent samen kunnen leven. Dat is belangrijk omdat dieren uit verschillende werelddelen verschillende behoeftes hebben.
De opvang moet ook een plek worden waar bezoekers van de vogels kunnen genieten. Die raken net zo verknocht als ik, dat weet ik zeker.”
papegaaienzoo.nl

Volgende week:

Jolien Berntsen en Grietje Baarda zamelden tonnen voer in voor honden, katten en paarden in Oekraïne.

Styling en haar en make-up: Ronald Huisinga. M.m.v. COS (jumpsuit), Massimo Dutti (ceintuur), Nolten (laarzen).

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden