null Beeld

Naima zette Facebook-actie ‘Nietmijnislam’ op

Na de aanslagen in Parijs zette Naima Ajouaau samen met vier andere moslims de Facebook-pagina Nietmijnislam op. In een week tijd kreeg de pagina zo'n 25.000 likes. Naima vertelt over dit initiatief. 

Helene van Santen

Waarom ben je Nietmijnislam gestart?

"Toen ik het nieuws over de aanslagen in Parijs hoorde, voelde ik heel veel afschuw en boosheid dat er opnieuw een vreselijke daad is gepleegd uit naam van mijn geloof. Samen met vier andere moslims uit mijn vriendenkring had ik de behoefte om stelling in te nemen. Zo is het idee van de Facebook-actie ontstaan. We willen duidelijk maken dat we ons niet herkennen in de gruwelijke daden die gepleegd worden uit naam van de islam; dat is niet ónze islam. De islam betekent letterlijk vrede en is gebaseerd op barmhartigheid en respect voor elkaar."

Je hoeft je toch niet te verdedigen voor iets wat je niet zelf hebt gedaan?

"Dat klopt, ik hoef me niet te verdedigen. Maar ik wilde wel uiting geven aan mijn gevoelens van boosheid dat er onschuldige slachtoffers vallen uit naam van God."

De Facebook-pagina heeft al 25.000 likes. Had je dat verwacht?

"Nee, dat had ik zeker niet verwacht. We hebben al meer dan een miljoen unieke bezoekers getrokken. Het mooie is dat veel mensen met elkaar online aan het praten zijn hierover. Sommige mensen zeggen dat ze de actie heel fijn vinden, anderen zeggen dat moslims niet in de verdediging moeten schieten. Die verschillende meningen zijn prima, want er ontstaat een dialoog! Mensen gaan weer met elkaar in gesprek, en daarin zit de oplossing voor het probleem."

null Beeld

Merk je dat er meer discriminatie tegen moslims is sinds de aanslagen in Parijs?

"Ik hoor in mijn omgeving veel verhalen van moslimvrouwen die worden uitgescholden of bespuugd op straat. De moeder van een kennis werd een paar dagen geleden aangevallen in de supermarkt door een man. Veel vrouwen zijn bang. Ze gaan bijvoorbeeld samen naar de supermarkt, omdat ze niet meer alleen durven."

Wat is je uiteindelijke doel?

"Meer begrip voor elkaar. Ik geloof heel erg in de 'wij-samenleving'. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar práát met elkaar."

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden