null Beeld

Nederlandse recepten

Friese Nagelkaas poffertjes

redactie

Voor ruim 4 personen

• 250 g Friese nagelkaas, ontkorst en geraspt

• snuf zout

• 350 g zelfrijzend bakmeel

• ca. 450 ml melk

• 3 eieren

• 50 ml brandewijn

• boter om in te vetten

• extra: poffertjes­pan

Weeg 175 g kaas af en zet de andere 75 g opzij. Meng het zout door de meel in een beslagkom en roer de melk er in scheuten door. Klop de eieren er een voor een door, voeg 175 g geraspte kaas en de brandewijn toe.

Verwarm de poffertjespan en vet de holtes in met een kwastje met boter. Giet wat beslag in de holtes, laat op middelhoog vuur bruin worden en keer met een vork. Ga door tot alle beslag op is. Bewaar de gebakken poffers op een bord dat u warm houdt op een pan heet water, onder een deksel of wat aluminiumfolie. Serveer de poffertjes bestrooid met de rest van de kaas en een klontje boter.

Bereiden: 30 min. Circa 750 kcal p.p.

Kersen kruimelvlaai uit Limburg

Voor 12 punten

• 1 klein handje paneermeel of beschuitkruim

• poedersuiker

• extra: vlaaivorm van Ø 30 cm

Voor het deeg

• 100 ml melk

• 1 zakje droge gist (7 gram)

• 200 g bloem

• snuf zout

• 25 g boter

• 2 el olijfolie

• 3 el witte basterdsuiker

• 1 eidooier

Voor de vulling

• 3-4 el maïzena

• 750 g verse kersen, ontpit of 2 potten

• 80 g suiker

• ½ tl ­kaneel

• snuf zout

Voor de kruimellaag

• 125 g witte basterdsuiker

• 125 g roomboter

• 150 g bloem

• zout

Maak eerst het deeg:

Verwarm de melk tot deze lauwwarm is, voeg de gist toe en laat 10 min. staan tot het is opgelost.

Zeef de bloem met het zout in een beslagkom en voeg de boter, olie, suiker en de eidooier toe. Maak een kuiltje in het midden en giet de lauwe melk erin, roer met een lepel tot alle bloem is opgenomen en kneed met bebloemde handen tot een soepel deeg. Voeg eventueel nog wat bloem of melk toe als dat nodig is. Kneed ca. 10 min., leg de bol deeg terug in de beslagkom, dek af met plasticfolie en zet 1 uur weg om te rijzen.

Maak intussen de vulling:

Los de maïzena op in 200 ml koud water (of het vocht uit de potten met kersen) en giet dat bij de kersen en de suiker in een steelpan. Breng alles aan de kook en roer met een houten ­lepel tot de suiker is opgelost

en de kersen iets zachter zijn. Breng de saus op smaak met wat ­kaneel en een snuf zout.

Maak de kruimellaag:

Meng alle ingrediënten met een mixer tot grof kruim. Zet het afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Rol het deeg uit tot een ronde lap ter grootte van de vlaaivorm. Vet deze in met wat boter en druk de lap deeg erin uit. Snijd de randen netjes bij en prik met een vork een paar keer in de bodem. Bestrooi de bodem met wat paneermeel of gemalen beschuit en giet het kersenmengsel erop. Verdeel de kruimels erover zodat de hele taart is bedekt.

Bak de taart ongeveer 25-30 min. in een voorverwarmde oven op 180ºC. Draai de taart halverwege, om hem aan alle kanten gelijkmatig bruin te laten worden.

Als de korst gemakkelijk loskomt van de vorm, is de taart klaar. Laat op een rooster afkoelen en bestrooi vlak voor het opdienen de kersenkruimelvlaai met

poedersuiker.

Bereiden: 60 min. Rijzen: 60 min. Baktijd: ca. 25 min. Circa 232 kcal per punt

Bekijk alle Nederlandse recepten in Libelle 23

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden