null Beeld

‘Nee’ zeggen, hoe doe je dat?

Elke week schrijft Esther Vuijsters voor Libelle Daily over haar drukke leven als zzpmmk’er (zelfstandige zonder personeel maar mét kinderen). Deze week: Esther is niet zo goed in 'nee' zeggen.

Redactie Libelle.nl

Ik schreef het al eerder. Mijn kinderen nemen hun thuiswerkende moeder niet erg serieus. En hoe vaak ik ook zeg dat thuiswerken toch echt wérken is, ben ik in hun ogen vooral thuis aan het koffiedrinken. Dus kon ik vanmiddag bést even komen helpen met pinguïns knutselen.

Veldwerk

Het helpt natuurlijk ook niet echt mee dat mijn werk gewoon erg leuk is. Ik lees boeken om te reviewen, ik schrijf stukjes over dagjes weg en ik test soms zomaar een nieuwe spelcomputer. Of ik tik een column over shoppen. En ja, dan moet ik natuurlijk wel eerst wat veldwerk verrichten.

Vrijwilliger van de Week

Maar dat mijn kinderen daar dan vervolgens uit concluderen dat ik dús wel tijd heb om continu de Vrijwilliger van de Week uit te hangen, dat is dan weer een beetje jammer. Zwemcoach? O ja, mijn moeder kan wel, want die is toch thuis. Om zeven uur op school de aula versieren? Ik vraag mijn moeder wel even. En ik? Ik ben niet zo goed in ‘nee’ zeggen.

Nee!

Kortom, als thuiswerkende zzpmmk’er* moet je altijd je grenzen bewaken. Voor je het weet, ben je fulltime in dienst van het nageslacht. Dus toen we laatst midden in een verbouwing zaten en Annabel het presteerde om ongeveer de hele klas bij ons thuis uit te nodigen voor het knutselen van een moodboard, heb ik even heel duidelijk ‘nee’ gezegd.

Hypotheek

Want laten we eerlijk zijn. Ik moet gewoon werken. Van de hele dag bezig zijn met papier-maché kan ik de hypotheek niet betalen. En natuurlijk houd ik rekening met mijn kinderen, maar zij moeten ook rekening met mij houden.

Lekker dan

Dat laatste doen ze ook wel. Als het ze uitkomt. Want toen ze laatst een studiedag hadden – en ik vrij had gepland om samen wat leuks te gaan doen – sprongen ze ineens heel begripvol op de fiets om naar een vriendin te gaan. “Fijn hè, dat wij naar De Efteling gaan,” riepen ze nog. “Kan jij lekker werken!”

Zat ik dan. In mijn eentje aan de koffie.

* zelfstandige zonder personeel maar mét kinderen


null Beeld

Meer lezen? Check Esthers eigen website of Facebookpagina.

Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden