null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Net als toen: de autoloze zondag komt misschien terug (en dit is waarom)

We kunnen er niet meer omheen: de stikstofcrisis is een ding. Inmiddels staat de woningbouw in Nederland behoorlijk stil en wordt er in Den Haag nagedacht over mogelijke oplossingen. Een van de opties: een autoloze zondag.

Eva BredaGetty Images/iStockphoto

Dit vernam het AD via Haagse bronnen. De woningbouw kan namelijk pas weer worden opgepakt als op een ander gebied minder stikstof wordt uitgestoten. Voor wat, hoort wat. Een maandelijkse autoloze zondag kan daarvoor de oplossing zijn.

De ChristenUnie is hier positief over. Maar de andere coalitiepartijen zijn minder enthousiast. Er is dan ook een kleine kans dat het idee van deze autoloze zondag daadwerkelijk zal worden doorgevoerd.

Andere opties

Wel zijn er nog andere opties die ervoor kunnen zorgen dat er minder stikstof vrijkomt door verkeer, waardoor de woningbouw hervat kan worden. Zo heeft het kabinet al berekend wat het zou betekenen als de maximumsnelheid op de snelwegen naar 100 kilometer per uur zou gaan. Er zou in dat geval namelijk ‘stikstofruimte’ vrijkomen voor maar liefst 75.000 woningen.

In totaal heeft het kabinet zo’n 20 maatregelen in gedachten die stikstofbesparend kunnen werken. Momenteel worden deze besproken en onderzocht. Binnenkort zal er meer over deze maatregelen bekend worden gemaakt.

De beste artikelen van Libelle in je inbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland.

Bron: AD. Beeld: iStock.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden